2024. április 19., péntek

Érkezik a cukor

Minden kiszerelésben egyforma lesz az ára

Kormányforrásokból eredő tegnapi sajtóhírek szerint mától 89 dinár lesz a kristálycukor ára kis és nagy csomagolásban egyaránt. A kormány az árutartalékokból 260 tonna cukrot dob piacra, s ezáltal remélhetőleg gyorsan stabilizálódik az ellátás, megszűnik a mesterségesen előidézett hiány.

A napokban az üzletek zömében szinte lehetetlen volt egykilós csomagolású kristálycukrot találni, ha valahol mégis megjelent, percek alatt szétkapkodták, mert mindenki nagyobb mennyiségben vásárolt. Jobb híján sokan a jóval drágább, barna cukrot is vették, ha találtak, sőt a porcukornak is nagyobb volt a keletje, mint egyébként. Zsákszámra több helyen lehetett cukrot venni, úgy azonban 140–190 dinárba is belekerült kilója, hiszen a nagy csomagolás esetében eddig nem volt árkorlátozás. Általános vélemény szerint a cukor eltűnéséért a viszonteladók hibáztathatók, de a 83–90 dinárban megszabott hatósági ár is közrejátszott, nemkülönben az ipar és a cukrászok, akik az árbefagyasztás alatt levő, olcsóbb, egykilós csomagokat az utóbbi hetekben hatalmas mennyiségben vásárolták. Ennek megakadályozására az üzletek nagy részében megszabták, hogy egy-egy személy mennyit vehet. Mindemiatt a cukor a hét elején a fontosabb témák közé került a kormányban, és a helyzet csillapítására gyors döntésre volt szükség, ami az elvárások szerint gyakorlatilag ellehetetleníti a tegnapig alkalmazott forgatókönyvet: minden kiszerelésben egyforma lesz az ár, mondták a Nemanja utcai kormányszékházban.

Azt ígérik, a következő napokban a szokásosnál több cukor lesz a boltok polcain (Fotó: Dávid Csilla)

Azt ígérik, a következő napokban a szokásosnál több cukor lesz a boltok polcain (Fotó: Dávid Csilla)

A 260 tonna cukor piacra dobását a davosi Villággazdasági Fórumon részt vevő Aleksandar Vučić államfő jelentette be, hozzátéve, hogy cukorból mindenféle mesterkedés ellenére van elegendő, a boltok viselkedését szigorúan ellenőrizni fogják, az áremelési nyomásnak pedig csak akkor fog engedni, ha észérveket hall. Szerinte mindez nem más, mint az állam zsarolása. Bárkihez is fordul, mindenki a kereskedők érdekeit igyekszik képviselni. A dolgok ellenőrzés alatt vannak, de az egész folyamatot állandóan figyelemmel kell kísérni, mert mindenki a kiskapukat keresi, hogy extra nyereségre tegyen szert.

– Ne gondolja senki, hogy a válságos idők a legjobb alkalom az áremelésre. Ne zsarolják az államot, mert rosszabbul járnak, mint gondolnák. Az állam nem fogja megengedni, hogy a nép kárára valakik extra nyereséghez jussanak, mert azt hiszik, hogy igenis, nekik még gazdagabbnak kell lenniük – fogalmazott az államfő.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter tegnap az újvidéki mezőgazdasági vásáron kijelentette: Szerbia több cukorral rendelkezik, mint amennyire szüksége van, és már tegnap vitték az üzletekbe a kristálycukrot, hogy „megállítsák áremelési szándékukban a kalkulánsokat”.

– Nyilvánvaló, hogy voltak spekulációk különféle szinteken, a polgárokkal és az állammal azonban nem lehet játszani. Pillanatnyilag 140 ezer tonna cukor van az országban, és nálunk korlátlanul vásárolhat mindenki mindent. Egyesek igyekeztek ezt kihasználni, és 120 vagy akár 200 kiló cukrot is vásároltak az üzletben. Ez különösen a határ menti övezetekben volt szembetűnő, egyesek igyekeztek külföldre szállítani a cukrot, mert a határainkon túl jóval drágább. A kereskedésekben is szabálytalanaságokat tapasztaltunk, a cukrot nem rakták ki a polcokra, hanem a raktárakban tartották – magyarázta a miniszter, aki jelezte, hogy munkába lendülnek az ellenőrök, és hogy a következő napokban a szokásosnál több cukor lesz a boltok polcain.