2024. április 19., péntek

Újvidéken járt az olasz és a francia nagykövet

Miloš Vučević polgármester kedden búcsúlátogatáson fogadta a városházán Carlo Lo Cascio Olaszország leköszönő  nagykövetét, aki az elmúlt négy évben volt az olasz diplomácia belgrádi vezetője.

A polgármester beszélt az olasz nagykövetség és a tartományi székváros közt megvalósuló kiváló együttműködésről, köszönetét fejezte ki Lo Cascio nagykövetnek azért, hogy erőfeszítéseivel hozzájárult a két ország közötti jó viszony elmélyítéséért. A felek a találkozó során kitértek azokra a jelentősebb eseményekre is, amelyek Lo Cascio nagykövet mandátuma alatt valósultak meg, és arra a megállapításra jutottak, hogy Olaszország és Szerbia között nagy előrelépés történt a politikai és gazdasági kapcsolatok terén is.

Az elhangzottak szerint mindez helyi szinten is érezhető volt, vagyis a városközi együttműködés terén is. Kiemelték a két ország közti közeledés jelentőségét a koronavírus-járvány kihívásokkal teli időszakában, amikor Olaszország és Szerbia bebizonyították, hogy kiváló partnerei és barátai egymásnak.

Lo Cascio nagykövet számára megtiszteltetés volt hazájának képviselete Szerbiában, megköszönte a támogatást minden intézménynek és a munkatársnak. Jókívánságait tolmácsolta városunknak az Európa Kulturális Fővárosa cím évében, sok sikert kívánt polgármesterünknek mandátuma folytatásában.

Miloš Vučević örömének adott hangot amiatt, hogy a leköszönő olasz nagykövet az ország elhagyása előtt Újvidéket választotta utolsó hivatali útjának céljául, ezt a legnagyobb, vásári esemény alkalmával tett meg, amelyen minden évben számos olasz vállalat is képviselteti magát.

Kedden a francia nagykövetet is vendégül látták a városházán, Pierre Cochard először tett hivatalos látogatást Újvidéken.

A polgármesterrel a francia testvérvárosokkal ápolt kapcsolatokat elemezte, ezekkel különösen szorossá vált az együttműködés az EKF cím megpályázása és elnyerése körüli tevékenységeknek köszönhetően. A hónap elején itt járt Bastogne polgármestere, ez a város 2028-ban viseli majd Európa Kulturális Fővárosának a címét.