2022. július 2., szombat

Újvidéken járt az olasz és a francia nagykövet

Miloš Vučević polgármester kedden búcsúlátogatáson fogadta a városházán Carlo Lo Cascio Olaszország leköszönő  nagykövetét, aki az elmúlt négy évben volt az olasz diplomácia belgrádi vezetője.

A polgármester beszélt az olasz nagykövetség és a tartományi székváros közt megvalósuló kiváló együttműködésről, köszönetét fejezte ki Lo Cascio nagykövetnek azért, hogy erőfeszítéseivel hozzájárult a két ország közötti jó viszony elmélyítéséért. A felek a találkozó során kitértek azokra a jelentősebb eseményekre is, amelyek Lo Cascio nagykövet mandátuma alatt valósultak meg, és arra a megállapításra jutottak, hogy Olaszország és Szerbia között nagy előrelépés történt a politikai és gazdasági kapcsolatok terén is.

Az elhangzottak szerint mindez helyi szinten is érezhető volt, vagyis a városközi együttműködés terén is. Kiemelték a két ország közti közeledés jelentőségét a koronavírus-járvány kihívásokkal teli időszakában, amikor Olaszország és Szerbia bebizonyították, hogy kiváló partnerei és barátai egymásnak.

Lo Cascio nagykövet számára megtiszteltetés volt hazájának képviselete Szerbiában, megköszönte a támogatást minden intézménynek és a munkatársnak. Jókívánságait tolmácsolta városunknak az Európa Kulturális Fővárosa cím évében, sok sikert kívánt polgármesterünknek mandátuma folytatásában.

Miloš Vučević örömének adott hangot amiatt, hogy a leköszönő olasz nagykövet az ország elhagyása előtt Újvidéket választotta utolsó hivatali útjának céljául, ezt a legnagyobb, vásári esemény alkalmával tett meg, amelyen minden évben számos olasz vállalat is képviselteti magát.

Kedden a francia nagykövetet is vendégül látták a városházán, Pierre Cochard először tett hivatalos látogatást Újvidéken.

Pierre Cochard francia nagykövet először járt az újvidéki városházán, Miloš Vučević polgármester fogadta
Pierre Cochard francia nagykövet először járt az újvidéki városházán, Miloš Vučević polgármester fogadta

A polgármesterrel a francia testvérvárosokkal ápolt kapcsolatokat elemezte, ezekkel különösen szorossá vált az együttműködés az EKF cím megpályázása és elnyerése körüli tevékenységeknek köszönhetően. A hónap elején itt járt Bastogne polgármestere, ez a város 2028-ban viseli majd Európa Kulturális Fővárosának a címét.