2022. július 3., vasárnap
BIRKÓZÁS

Népes tábor, tévés közvetítés

Szombaton Szabadkán tartották meg a  91. országos bajnokságot a felnőtt kötöttfogásban, amelyre 21 klub összesen 137 versenyzőt nevezett be. A Spartacus ezúttal kivételesen szép küzdőteret biztosított, betudva többek között annak is, hogy a 19 órakor kezdődő döntőket közvetítette a tévé, ezért kár, hogy a bulgáriai Belmeken magaslataira felkészülésre induló válogatottból több olyan birkózó nem lépett fel, akit azért szívesen látott volna a közönség. A Belmekenre utazó csapatból azonban ott volt Nagy Szebasztián (67 kg), akinek nem volt igazán méltó ellenfele a súlycsoportjában, így a szabadkaiaknak versenyző magyarkanizsai három technikai tussal végzett az első helyen. Ettől sokkal izgalmasabb volt a 60 kg-os finálé, hiszen a magyar bajnoki címe után ezen a bajnokságon is fellépett a szintén magyarkanizsai Gazdag Krisztián, aki a felsőhegyi Kolompár Szebasztiánnal vállvetve vajkönnyen szelte át a mezőnyt, a döntő viszont kiélezett volt, és végül Gazdag ezt a bajnoki címet is megszerezte. A 77 kg Nemes Viktor távollétében csonka volt, így az előrejelzések szerint a Spartacusnak birkózó iráni, Ali Arszlan és a belgrádi Aleksa Ilić között várták a nagyobb összecsapást, s ez be is következett, mert az Eb-érmes Arszlan csak 5:3-ra tudta felülmúlni a fiatal ellenfelét, a döntőt már nem egész két perc alatt technikai tussal elintézte. Kár, hogy az említett két birkózó már a negyeddöntőben találkozott... A többi súlycsoportban nem történt nagyobb meglepetés, viszont megemlítendő, hogy a sérüléséből talán teljesen felépült zentai Almási Bence (97 kg) újra a csúcsra került, s az is érdekes, hogy a szintén foghíjas 130 kg-ban a lassan veteránnak számító újvidéki Nemanja Pavlović milyen könnyen verte végig a mezőnyt, beleértve a döntős ellenfelét, a szabadkai Dejan Franjkovićot is.

A legkeményebb döntőt Kolompár Szebasztián (balról) és Gazdag Krisztián vívta (Dejan Vuković felvétele)
A legkeményebb döntőt Kolompár Szebasztián (balról) és Gazdag Krisztián vívta (Dejan Vuković felvétele)

Bajnokok, 55 kg: Losonc Szabolcs (Potisje). 60 kg: Gazdag Krisztián (Potisje). 63 kg: Perica Dimitrijević (Spartacus). 67 kg: Nagy Szebasztián (Spartacus). 72 kg: Aleksa Erski (Partizan B.). 77 kg: Ali Arszlan (Spartacus). 82 kg: Branko Kovačević (Radnički B.). 87 kg: Uroš Krstin (Spartacus). 97 kg: Almási Bence (Zenta). 130 kg: Nemanja Pavlović (Novi Sad).

Csapatban: 1. Spartacus 128, 2. Proleter 121, 3. Radnički (B) 99, 4. Partizan (B) 89, 5. Soko 71, 6. Potisje 68, 7. Kragujevac 54, 8. Zenta 51, 9. Vitez, 10. Hercules 40 pont stb.