2022. június 25., szombat

Zelenszkij: Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalakig

Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalakig a tárgyalások megkezdéséhez – jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon videóösszeköttetésen keresztül felszólalva.

Szakértők szerint ez olyan feltétel, amelybe Moszkva aligha fog belemenni a közeljövőben tekintettel arra, hogy jelenleg Ukrajna keleti régióira összpontosítja erőit.

Mindazonáltal Zelenszkij ismételten készségét fejezte ki a közvetlen tárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Egyben hangsúlyozta: Oroszországnak is egyértelművé kell tennie, hogy kész „a véres háborútól elmozdulni a diplomácia felé".

„Ez lehetséges, ha Oroszország legalább valamit felmutat. Ez alatt azt értem, hogy visszavonja csapatait oda, ahol február 24. előtt voltak", amikor az Ukrajna elleni invázió elkezdődött – mondta.

Zelenszkij mindemellett világossá tette, hogy Ukrajna ki akarja űzni az orosz csapatokat az elfoglalt területekről.

A davosi fórumon személyesen jelen lévő Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter rendkívül rossznak nevezte a Donbaszban uralkodó állapotokat. Újfent felszólította nyugati országokat, különösen az Egyesült Államokat, hogy szállítsanak rakétasorozatvetőket az ukrán hadseregnek.

Kuleba arról is beszélt, hogy Oroszország zsarolni próbálja a nemzetközi közösséget azon ajánlatával, hogy szankciók enyhítése fejében kész feloldani a fekete-tengeri kikötők zárlatát.