2024. április 24., szerda

Nem lesz gond az ellátással

Szerbia 500 millió köbméter földgázt tárolhat Magyarországon

Szerbia az előttünk álló télen 500 millió köbméter földgázt tárol a magyarországi tárolókban – ebben állapodott meg Siniša Mali szerb pénzügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten. A megállapodás jelentősen hozzásegíti Szerbiát ahhoz, hogy felkészüljön a téli időszakra. A pénzügyminiszter szerint így már biztosítani tudja szükségleteit az ország.

Siniša Mali miniszter a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tárhelyek feltöltését június végéig megkezdik, és már októberben 3 millió köbméter földgázhoz férhet hozzá az ország, 6 millióhoz novemberben, majd decemberben szintén, illetve további 6-6 millió köbméterhez jövő év januárjában és februárjában, márciusban pedig további 3 millió köbmétert használhat. Ez a mennyiség fedezi Szerbia földgázszükségletét.

Mint emlékeztetett, ebben egyezett meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő szombaton az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitóján, és ezt a megállapodást most sikerült nyélbe ütniük.

Szijjártó Péter a két miniszter közös sajtótájékoztatóján elmondta, egy nappal az új magyar kormány eskütétele után a szerb kormány egyik minisztere látogatott el Budapestre. Szavai szerint ez nem véletlen.

– A két ország közti stratégiai szövetségen és történelmi jelentőségű barátságon túl azonban van egy másik fontos oka ennek a látogatásnak. Ez pedig az, hogy az Ukrajnában zajló háború és az ebből fakadó törékenység és bizonytalanság az élet szinte minden területén most még inkább megnöveli Magyarország és Szerbia, a magyar és a szerb nemzet együttműködésének jelentőségét – hangsúlyozta Szijjártó. Mint mondta, Magyarország és Szerbia nagyon hasonló helyzetben van a földrajzi elhelyezkedés és az infrastruktúra általi meghatározottság tekintetében. – Mindkettőnk számára az energiaellátás biztonsága valós fizikai kérdés, és nem valamifajta filozófiai, ideológiai, elvont ügy. Megállapodtunk abban, hogy ebben a rendkívül kritikus időszakban, amikor az energiaellátás biztonsága egyáltalán nem természetes adottság, még inkább figyelemmel leszünk egymásra, és hozzájárulunk egymás enrgiabiztonságának garantálásához – hangsúlyozta.

Magyarország földgázellátása szempontjából a déli szállítási útvonalnak rendkívüli jelentősége van – emelte ki, hiszen naponta tízmillió köbméter földgáz érkezik Magyarországra Szerbián keresztül, mégpedig szerződésszerűen, zavartalanul.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A miniszterek megállapították, Magyarországról Szerbia irányába is zavartalan a földgázszállítás. December óta a mai napig 458 millió köbméter földgáz szállítására került sor. Mindez azt mutatja, hogy a két ország egymásnak megbízható partnere a tranzitszállítás tekintetében.

A magyar külügyminiszter rámutatott, Magyarország Közép-Európa legnagyobb földgáztároló kapacitásával rendelkezik, és a több mint 6 milliárd köbméternyi tárolókapacitás egy részét Szerbia rendelkezésére bocsátja.

– Megállapodtunk abban is, hogy a két ország közötti villamosenergia-hálózatok összekötésének kapacitását megduplázzuk. Ez egy nagy beruházás lesz, 6-8 évet vesz igénybe. De ezt a munkát már most megkezdjük, annak érdekében, hogy hosszú távon a két ország villamosenergia-hálózata is a jelenleginél nagyobb kapacitással legyen összekapcsolva – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Ezúttal kiemelte azt is, hogy a tranzitútvonalak lezárásával való fenyegetés vagy a tarnzitútvonalak lezárására való felbújtás, amire sajnos sor került néhány európai uniós megnyilvánulásban is, Magyarország a szuverenitásával szembeni súlyos támadásnak éli meg, az ország energiabiztonsága és a nemzetbiztonsági érdekekekkel szembeni támadásnak.

– Egy ilyen tranzitútvonal, legyen szó földgáz- vagy kőolajszállítási útvonalról, egyszűen európaiatlan, az Európai Unió egységét és az európai szolidaritást pedig súlyosan rombolja. Ezért mi, magyarok és szerbek minden körülmények között biztosítjuk egymás számára az energiahordozók tranzitszállítását – mondta Szijjártó, majd hozzátette: – Magyarország mindaddig nem szavazza meg az olajembargóra vonatkozó brüsszeli javaslatot, amíg az ellehetetleníti Magyarország energiaellátását. Ezt a problémát az Európai Bizottság kreálta, ezért a megoldást is nekik kell felkínálni. Első a megoldás, és csak utána beszélhetünk szanciókról. Ilyen mindent átfogó megoldás nem reális, hogy megszületik a héten, ezért kezdeményeztük, hogy az Európai Tanács jövő heti ülésén ne is kerüljön napirendre, mert ez az európai egység súlyos megbontásával járna – figyelmeztetett a magyar külügyminiszter.