2024. április 19., péntek

Szerbia gáztározót bérelne Magyarországon

Siniša Mali ma Szijjártó Péterrel tárgyal Budapesten

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter ma Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel a jelenlegi energiahelyzetről, valamint a magyarországi földgáztározó kapacitásairól tárgyal Budapesten.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter korábbi nyilatkozatában már rámutatott, ahhoz, hogy Szerbiát ne érintse a földgázhiány a télen, az udvarnoki föld alatti tározó mellett új tározókapacitásokra van szükség. Az ország újabb kapacitások felvásárlását tervezi Magyarországon és Bulgáriában.

Ugyanakkor a 89. újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár ünnepélyes megnyitóján, ahol részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő is, elhangzott, Magyarország és Szerbia szükség esetén kölcsönösen kisegíti egymást az élelmiszer-ellátásban. Emellett Magyarország földgáztározó kapacitásainak egy részét Szerbia rendelkezésére bocsátja.

Mint a pénzügyminisztérium rövid sajtóközleményéből kiderül, Mali és Szijjártó találkozója is ennek a tervnek a folytatása, azzal, hogy a találkozójuk során szót ejtenek majd a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztéséről is.