2024. április 18., csütörtök

Az évtized legnagyobb összege

A tartomány18 millió dinárral támogatja a fiatal sporttehetségeket és 6 millióval az edzőket

A Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság az idén is támogatja a tehetséges fiatal sportolókat. Az ösztöndíjról szóló szerződéseket tegnap Dane Basta tartományi sport- és ifjúsági titkár adta át a 95 sikeresen pályázó fiatalnak. A vajdasági sporttehetségek ösztöndíjprogramjára azok a 14 és 20 év közötti sportolók jelentkezhettek, akik kiemelkedő nemzetközi és hazai eredményeket értek el.

– A 95 tehetséges sportoló közül hatan az Olimpiai Bizottság Fejlesztési Programjában is szerepelnek. Az idén a sportági szövetségek 31 edzőt jelöltek, ebből 24 sportszakember képzését támogatja a titkárság. Ebben az évben 18 millió dinárt osztottunk ki a fiatal sportolók ösztöndíjára és hatmillió dinárt az edzők képzésére, ami a legnagyobb összeg 2012 óta – mondta Dane Basta, aki hozzátette, az ösztöndíjasok majdnem 160.000 ezer dinárban részesülnek az év folyamán, azok pedig, akik az Olimpiai Bizottság Fejlesztési Programjában is részt vesznek kiemelt ösztöndíjat kapnak a tartománytól, tehát dupla annyit, mint a többiek.

– Igyekszünk az elkövetkező időszakban még több pénzt fordítani a tehetséges sportolókra, edzőkre, mert erőfeszítéseik támogatást érdemelnek. Biztos vagyok abban, hogy a jelenlévő fiatalok újabb sikereket érnek el, és a jövőben méltón pótolják majd élsportolóinkat az olimpián, az Európa- és világbajnokságon – fogalmazott a titkár, aki gratulált a sportolóknak, az edzőknek és a szülőknek is.

Kormányos László segédtitkár (Fotó: Dávid Csilla)

Kormányos László segédtitkár (Fotó: Dávid Csilla)

Kormányos László, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság segédtitkára is jelen volt az eseményen, és örömének adott hangot, hogy a titkárságnak köszönhetően az idén szinte kétszeresére növekedtek a támogatásra szánt eszközök.

– Bátran kijelenthetem, hogy nagyon várták már a fiatal sportolók ezt a támogatást. Fontos kiemelni, hogy az idén szinte duplájára emelkedett a támogatásra szánt összeg. Külön öröm, hogy az ösztöndíjasok között magyar tehetséges sportolók is jelen vannak. Így ők is hozzájárulnak a hagyományos sportágak megőrzéséhez – mondta Kormányos László.

Berkec Dejan (Fotó: Dávid Csilla)

Berkec Dejan (Fotó: Dávid Csilla)

A zentai Berkec Dejan a felsőhegyi Hercules Birkózóklub tagja.

– Tizenegy éve foglalkozok sporttal. Rengeteg verseny van már mögöttem. Országos és nemzetközi versenyeken is részt szoktam venni. Most az Európa Bajnokságra készülök. A felkészülés általában táborokban zajlik, ahol nemcsak a fizikai felkészültségünket fejlesztjük, hanem mentálisan is előkészítenek bennünket. A tartományi titkárság ösztöndíja nagy segítség, még nem tudom pontosan mire fogom felhasználni, de valószínűleg a versenyekre való felkészülésekben fog segíteni – mondta a fiatal birkózó.

Bezeg Réka (Fotó: Dávid Csilla)

Bezeg Réka (Fotó: Dávid Csilla)

Bezeg Réka, az újvidéki STK Asztaliteniszklub játékosa már a múlt évben is részesült a titkárság támogatásában.

– Tizenkét éve asztaliteniszek. A hétvégén lesz a felnőtt országos verseny, ami számomra nagyon fontos. A továbbiakban a bulgáriai Balkán Bajnokságra készülök, azt követően pedig az Európa Bajnokságra, úgyhogy még messze nem ért véget a felkészülés. Az ösztöndíjat is továbbképzésekre fogom felhasználni, valamint külföldi versenyekre és edzőtáborokra – mondta a fiatal sportoló.

A Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság hamarosan meghirdeti az infrastrukturális beruházásokat, sportlétesítmények kiépítését, karbantartását és felszerelését támogató pályázatot is.