2022. június 29., szerda

Húsz éve a sérült fiatalokkal

Jubileumot ünnepelt a magyarkanizsai Együtt, Veled – Értük Egyesület

A magyarkanizsai egyesület már húsz éve fogja egybe és veszi a szárnyai alá a sérült fiatalokat, és ezáltal a szüleiket is, hogy támogassa őket. Ez a támogatás kibővült, ugyanis az Együtt, Veled – Értük Egyesületből kinőtt a Bárka, és most már mindannyian a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ berkeibe tartoznak. A felhasználók olyan kissé vagy halmozottan, mentálisan és testileg fogyatékkal élő fiatalok, akik Magyarkanizsa község területén élnek. Számuk jelentős, a velük való szakértői foglalkozás elengedhetetlen, a családnak pedig öröm, hogy gyermekeik, akik közül sokan már felnőttek, sőt középkorúak, ugyanolyan értékesnek és tevékenynek érezhetik magukat, mint egészséges társaik. Az egyesületben szerteágazó munka folyik, már nemcsak Magyarkanizsán, hanem Horgoson is, ahol szintén egy épületben helyet kapva mindennap hasznosan tölthetik az időt. Varróműhely, gölöncsérkedés, drámajáték, mind-mind helyet kap a felsorolni is hosszan tartó listán, melyekkel a fiatalok foglalkozhatnak. A minap a Martonoshoz közeli, festői szépségű Tandari-tanyán ünnepelték az egyesület fennállásának huszadik évfordulóját, melyen gyerek, felnőtt, szülő, pedagógus, támogató, községi elöljáró kivétel nélkül jelen volt. Varga József, az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy nagy öröm számukra a két évtizedes munka, mely siker mindannyiuknak.

– A programban játék, zene, ebéd, közös időtöltés szerepel, és szemmel láthatóan nagyon élvezi a jelenlevők apraja-nagyja. A húsz év alatt sikerült elérni, hogy saját épületünk van, minden egy helyen, ahol a fiatalok megtalálhatják a számukra megfelelő elfoglaltságot. Legtöbbjük a gölöncsérműhelyben tud tevékenykedni, ott mindenki részt vehet egy-egy munkafolyamatban, és nagyon is szeretik ezeket a munkákat. A családoknak nagy segítség, hogy a fiatalok több órát házon kívül, kreatívan végezhetnek, szakemberek segítségével – mondta az elnök, aki szót ejtett a tervekről is, melyek között egy lakóotthon építése is szerepel.

A pénteki ünnepségen móka, kacagás volt a jellemző, s ebben nagy szerepük volt a pedagógusoknak is, akik a játékokat irányították. Gordos Szilvia gyógypedagógus elmesélte, hogy a tanulásban akadályozott fiatalok részmunkafeladatokat végeznek, a napköziben pedig súlyosan és halmozottan sérült fiatalokkal foglalkoznak, speciálisan kialakított napirend szerint.

A jubileum megünneplését a közös ebéd koronázta meg, majd mindenki szeretettel a szívében térhetett haza a tanyáról.