2024. április 25., csütörtök

Kuvaszok a pályán

Kuvaszok csaholása hallatszott ismét a kishegyesi focipályáról. Kétéves kihagyást követően a hétvégén újra megszervezték a kuvaszok nemzetközi kiállítását Kishegyesen. A rendezvény ezúttal is a Szerbiai Kuvaszklub és a kishegyesi Canis Ebtenyésztő Klub szervezésében zajlott. A tenyésztőkön kívül ezúttal is sokan jöttek el megcsodálni a küllemükben is impozáns ebeket. Sarnyai Zita a szervezők nevében elmondta, hogy 23 kutyát neveztek be ezúttal a szemlére.Magyarországon és Szerbián kívül Bosznia-Hercegovinából is hoztak ebeket. Paróci Pál nemzetközi küllembírót kérték meg, hogy bírálja el és pontozza a felvezetett egyedeket. Ebben az évben a fajtagyőztes, fiatal klubgyőztes kutya – Halasi-Pásztor Hidas lett a kiállítás abszolút győztese, a magyarországi Varga Zoltán büszkesége. A legkiválóbb ellenkező nemű felvonultatott példány (best of opposite sex) a Járáspusztai Délibáb Okos. A kanok között Bivalytói Büszke Dönci, míg az ellenkező neműek közül a már említett Halasi-Pásztor Hidas lett a kategória győztese.

Elhozták a kiállításra Pusztahegyi Bátor Artát is Kulcs településről. Nagy Róbert és felesége, Nagyné Kiss Klára tenyésztő tulajdonát képezi. Klára elmondta, hogy ez a szuka már negyvenszeres fajta első, 60-szoros CAC minősítéssel, minden kétséget kizárhatóan a fajta abszolút rekordere a maga nemében. A házaspár, mint a Pusztahegy Bátor Kennel tulajdonosa, elmondták, hogy rendszeresen jöttek a kishegyesi kiállításokra is. Arta már nyolc hónapos korábban a kategóriájában első volt. Azt is elmondták, hogy ismét viszonylag nagy a kereslet a kuvaszkölykök iránt. A tenyészetükben születő kölykök gyorsan elkelnek. Csak olyan helyre adnak el azonban kutyákat, ahol biztosítva vannak a megfelelő feltételek.

Paróci Pál nemzetközi küllembíró külön körökben bírálta a kanokat és a szukákat, valamint a fiatal egyedeket. A küllembíró egy különdíjat is felajánlott a legszebb fejű kuvasznak, mivel a standard is azt írja, a fej a kuvasz legszebb testtája. A díjat Bivalytói Büszke Döncinek ítélték oda. A Kuvasz tetszetős megjelenésű, nemességet, erőt, bátorságot sugárzó kutya. Alkata arányos, izmos teste küzdőképességről tanúskodik. Csontozata erős. Mozgása elegáns, teret ölelő. Feje rendkívül nemes, számos fajtabélyeget hordoz, mely jellemzőkkel biztosan megkülönböztethető a rokon fajtáktól.

Régészeti leletek is tanúsítják, hogy a kuvaszok ősei még honfoglalás kori magyarokkal együtt jöttek a Kárpát-medencébe. A leírások szerint Mátyás király is kuvaszokkal vadászott. Jellemző rá a lojalitás és a bátorság. Gyerekek szeretetreméltó társa. Ugyanakkor makacssága, nagyfokú önállósága miatt határozott, következetes nevelést igényel.

A magyarkanizsai Apró István is rendszeresen elhozza ebeit (Tóth Péter felvétele)

A magyarkanizsai Apró István is rendszeresen elhozza ebeit (Tóth Péter felvétele)