2024. március 29., péntek

Csökken az olajár a várhatóan gyengülő kínai kereslet miatt

Csökkent a kőolaj ára kedden délelőtt annak hatására, hogy a várakozások szerint Kínában mérséklődik a kereslet a koronavírus terjedésének megfékezésére bevezetett szigorú karantén miatt.

A kínai hatóságok által bejelentett gazdaságtámogató intézkedések, köztük a vállalatok adókedvezményei és az autóvásárlások adócsökkentése nem hatotta meg a befektetőket – jegyezték meg szakértők. Eközben a UBS Group AG elemzői 4,2 százalékról 3 százalékra, a JPMorgan szakértői pedig 4,3 százalékról 3,7 százalékra csökkentették Kína idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzésüket.

„Továbbra is nagy a bizonytalanság a kínai kereslet kilátásaival kapcsolatban" – mondta Daniel Hines, az Australia & New Zealand Banking Group vezető nyersanyag-elemzője.

Röviddel 10 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 1,21 dollár (1,09 százalék) csökkenéssel, 109,57 dolláron állt.

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja eközben a dízel üzemanyag felszabadítását fontolgatja a stratégiai készletekből, hogy megfékezze a meredek áremelkedést. Szükség esetén az ország gyorsan körülbelül 1 millió hordó gázolajat szabadíthat fel – mondta Emily Simons, a Fehér Ház sajtótitkára.