2024. április 18., csütörtök

Háborús veszélyhelyzetet hirdet a magyar kormány

Néhány órával az alaptörvény-módosítás után háborús veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be közösségi oldalán május 24-én, kedden.

„A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve, ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan, ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és magyar családokat” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán.

Orbán Viktor azzal kezdte a rendkívüli bejelentését, hogy a ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját, írja a portfolio.hu. Egyetlen percet sem vesztegetett, elmondása szerint, mert a szomszédban háború zajlik.

„Olyan háború zajlik, amelynek senki sem látja a végét. Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energia ellátását és anyagi biztonságát is" – értékelte a helyzetet.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy látni, hogy a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek.

A világ egy gazdasági válság küszöbén áll – ismételte meg korábbi értékelését, valamint minisztereinek (Varga Mihály és Nagy Márton) múlt heti álláspontját. Hangoztatta: meg kell védeni a családok anyagi biztonságát. Ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség – fejtette ki. „A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet” – jelentette be a kormányfő.

A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat" – magyarázta a kormányfő.

Előrevetítte, hogy holnap hozza nyilvánosságra az első döntéseket.