2022. július 3., vasárnap

Megalakult az ötödik Orbán-kormány

Kedden délután a történelmi zászlók bevonulása után ünnepélyesen letették az esküt az ötödik Orbán-kormány miniszterei. A közös eskütétel után az Országgyűlés jelen lévő tagjai elénekelték a magyar himnuszt. Ezzel hivatalosan is megalakult az – 1998, 2010, 2014 és 2018 után – az ötödik Orbán-kormány.

A tizennégy minisztert a május 16-án újraválasztott miniszterelnök javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök nevezte ki.

A köztársasági elnök felolvasott átirata szerint az államfő május 24-ei hatállyal a miniszterelnök javaslatára Csák Jánost kulturális és innovációs miniszterré; Gulyás Gergelyt Miniszterelnökséget vezető miniszterré; Lázár Jánost építési és beruházási miniszterré; Nagy Istvánt agrárminiszterré; Nagy Mártont gazdaságfejlesztésért felelős miniszterré; Navracsics Tibort területfejlesztésért felelős miniszterré; Palkovics Lászlót technológiai és ipari miniszterré; Pintér Sándort belügyminiszterré; Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré; Semjén Zsoltot nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterré; Szalay-Bobrovniczky Kristófot honvédelmi miniszterré; Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszterré; Varga Juditot igazságügyi miniszterré; Varga Mihályt pedig pénzügyminiszterré nevezi ki.

A kormány tagjait Orbán Viktor miniszterelnök mutatta be.

Orbán Viktor ismertette kormánya tagjait (Fotó: MTI)
Orbán Viktor ismertette kormánya tagjait (Fotó: MTI)

„Most igazán belevaló kormány kell, amely felelős, egyesíti az országot és kellő erőt mutat”– kezdte a bemutatót egy általános helyzetértékeléssel. Kiemelte: a veszélyek és különösen a háború kijelöli a következő magyar kormány feladatait.

„Megőrizni, sőt megerősíteni a Kárpát-medence és Magyarország fizikai, anyagi és szellemi kulturális biztonságát, támogatni a magyar családokat, tőkeerőssé izmosítani a magyar vállalkozásokat és növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot”– sorolta a kormány előtt álló feladatokat. „Magyarország következő kormányának tagjait erre figyelemmel kértem fel a közös munkára” – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: 1990 óta soha nem állt még kormány mögött olyan nagy és egységes választói akarat, mint amekkora a most hivatalba lépő kabinet mögé sorakozott föl, ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom. A kormány tagjaitól azt várja, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék, a megelőlegezett bizalmat pedig valóra váltsák – jelentette ki Orbán Viktor.

Ezt követően a kormányfő név szerint ismertettekormánya tagjait a parlamenttel, melynek során rövid jellemzés is adott a kiválasztott személyekről, ugyanakkor rájuk váró feladatokról is szólt.

Varga Judit igazságügyi miniszternek érvényre kell juttatnia az alaptörvényt, védelmeznie kell az alkotmányosságot.A kormány uniós kapcsolattartásáért is felelősséget fog viselni, melynek során azt várja el tőle, hogy a magyar nemzeti érdek határozott képviselője legyen a továbbiakban is.

Pintér Sándor belügyminiszterrel kapcsolatban megemlítette, hogy tizenhat évet szolgáltunk együtt, a miniszter minden rábízott feladatot teljesített, ezért feltétel nélküli bizalmamat élvezi. Kibővített szerepkörrel működő minisztériumát továbbra is belügyminisztériumnak hívják majd, ez azonban valójában már a belügyek minisztériuma – tette hozzá.

Semjén Zsolt továbbra is a történelmi egyházaink és a Kárpát-medencei magyar testvéreink ügyeinek előmozdításáért lesz felelős. Feladata az összmagyarság képviselete – mondta a kormány általános miniszterelnök-helyetteséről. Aláhúzta: azt várják tőle, hogy az egységes magyar nemzet alaptörvényben rögzített eszméjét váltsa valóra a mindennapokban.

Csák Jánoskulturális és innovációs minisztériumát valójában jövőügyi minisztériumnak kellene neveznünk, amelyhez hozzátartozik a családpolitika, a kultúra, a szakképzés, az innováció – mondta az újonnan kinevezett miniszterrel kapcsolatban, jelezve, hogy rendkívül összetett feladat fog várni rá.

Varga Mihály szintén nehéz küldetése az lesz, hogy a jelenlegi válsághelyzetben is fenntartsa a költségvetés és a gazdasági növekedés közötti kényes egyensúlyt.

Palkovics Lászlót arra kérte fel, hogy folytassa azt a technológiai és iparpolitikai fordulatot, amit elkezdtek. Komoly kihívást jelentő feladata lesz, hogy hozzáillessze a magyar energetikai rendszert a bekövetkező változásokhoz, csökkentse a káros anyag kibocsátás, hangolja össze a a gazdasági növekedés és környezetvédelem egyensúlyát – jegyezte meg a technológiai és ipari miniszterről.

A korábbi ciklusban is sikeresen teljesítő Nagy István agrárminiszterre is nehéz erőpróba várhat, ha bekövetkezik a sokak által előrelátott élelmiszerválság – közölte.

Navracsics Tibor személyében egy régi harcost köszönthetek a kormányban – mondta Orbán Viktor méltatva a miniszter korábbi munkáját a különböző területeken. „Neki van a legtöbb esélye, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar érdekek malomkereke között ne őrlődjön fel” – jegyezte meg a korábbi uniós biztosról.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszteri kinevezése kapcsán annak a vélekedésének adott hangot a kormányfő, hogy felelőtlenség volt korábban Európában a hadsereget háttérbe szorítani, ami jól mutat a szomszédságban zajló háború. Ha a már elkezdett Zrínyi haderőfejlesztési programot sikerül megvalósítani, akkor Magyarország nemcsak a térség egyik legütőképesebb hadseregével rendelkezik majd, de hadiipari központ is lesz – állapította meg.

Rogán Antal feladata az lesz, hogy megismertesse a közvéleménnyel a kormányzati döntések mögött húzódó elvek és célokat.

„Az egyetértőknek és az egyet nem értőknek is legyen világos, mit miért teszünk” – tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter munkájához fűződő elvárásaival kapcsolatban.

Lázár János építési és beruházási minisztériumát igazából országépítési minisztériumnak kellene nevezni. Korábban ez a minisztériumok között széttagolt terület volt, mára ez hátránnyá vált – mondta az újonnan alapított beruházási minisztérium kapcsán Orbán Viktor.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős minisztertől azt várja el, hogy innovatív lépésekkel álljon elő a jelenlegi nehéz helyzetben.

„Akkor is, ha ezek között lesznek olyanok, amelyekkel közel sem csak barátokat szerez magának” – fűzte hozzá.

Szijjártó Pétertől azt várja, hogy továbbra is a tőle megszokott fáradhatatlansággal képviselje a magyar érdekeket és keressen új külgazdasági lehetőségeket – mondta Orbán Viktor hozzátéve, hogy a Paks 2 beruházásért is ő felel a jövőben.

Gulyás Gergely feladata továbbra is a stratégiai tervezés lesz, az, hogy hangolja össze a minisztériumok működését.

„Arra kérem, hogy képviselje bátran a kormány érveit a Magyarországot érintő szellemi természetű vitákban” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter munkájával kapcsolatban.