2024. március 29., péntek

Ma megalakul az új Orbán-kormány

Május 24-én kedden, a napirend előtti felszólalások és határozathozatalok után, délután négy óra után tesznek esküt az új, ötödik Orbán-kormány miniszterei – derül ki az Országgyűlés honlapjáról.

A menetrend szerint először ismertetik Novák Katalin átiratát a miniszterek kinevezéséről, akiket az alaptörvény szerint a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

A múlt héten lefolytatott parlamenti bizottsági meghallgatások alapján Csák János lesz a kulturális és innovációs miniszter, Palkovics László, a technológiai és ipari tárcát fogja vezetni, Semjén Zsolt marad (a nemzetpolitikáért is felelős) miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely szintén marad Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János, a Miniszterelnökségből kivált építési és beruházási minisztérium vezetője lesz. Rogán Antal szintúgy marad a miniszterelnök kabinetfőnöke. Nagy István lesz továbbra is az agrárminiszter. Nagy Márton vezeti a gazdaságfejlesztésért felelős minisztériumot, Varga Mihály továbbra is pénzügyminiszterként tevékenykedhet, a korábban uniós biztosként dolgozó Navracsics Tibor lesz a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Marad a pozíciójában Pintér Sándor, de a belügyminiszteri tárca feladatkörei jelentősen kibővülnek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterként dolgozik továbbra is, Varga Judit pedig igazságügyi miniszterként. Szalay-Bobrovnicky Kristóf lesz az új honvédelmi miniszter.

Amint a felsorolásból is kiderült, az ötödik Orbán-kormány súlypontja még inkább a gazdaság felé tolódik el, a tizenegy minisztérium közül hat foglalkozik majd a gazdaság valamely fontos területével.

A bejelentettek szerint a mai ülésen Orbán Viktor bemutatja új kormányának a minisztereit a Tisztelt Ház előtt, majd a kormányfő beszédet is mond, ami után a miniszterek leteszik az esküt, amivel hivatalosan is megalakul az új kormány.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes meghallgatása az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén május 18-án (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes meghallgatása az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén május 18-án (Fotó: MTI)