2024. március 29., péntek

A pénzváltó házhoz megy?

Törvényt szeg a valutaváltó, ha munkatársa magánháznál bonyolítja le az ügyletet

Az egyik belgrádi váltóiroda pultjánál nyomtatványokon tájékoztatják a betérő klienseket arról, hogy munkatársuk hívásra házhoz megy, szükség esetén valakinél otthon is elvégzi a valutaváltást, irodájukban befizeti a számlákat stb.

Mint a Politika napilap írja, a pénzváltó szerint a kifutófiú (-lány) alkalmazásával a szomszédságnak szeretnének jót tenni, azoknak segíteni, akik valamilyen okból egyedül nem tudják elintézni ügyeiket. A futár elmegy a megadott címre, „felveszi a rendelést”, azaz magához veszi a számlákat, a váltóirodában elvégzi a befizetéseket, visszaviszi az igazoló szelvényeket, és csak akkor veszi át a pénzt. A szolgáltatás ingyenes. Hasonló az eljárás a pénzváltásnál: A kliens előadja, mire van szüksége, mennyi külföldi valutát venne vagy adna el, a kurír hozza a dinárt vagy a devizát a tranzakciós igazolással együtt. Jól hangzik, csakhogy törvényellenes, mert az előírások szerint ilyesmi csak a pénzváltó helyen végezhető el.

A Szerb Nemzeti Bank illetékesei közölték: a felhatalmazott pénzváltó nem végezheti tevékenységét a polgár lakcímén, mert ez az eljárás ellenkezik a devizaügyletekről és a pénzváltási tevékenységről szóló törvénnyel, ezért pénzbírság is kiróható érte. A felhatalmazott váltóiroda csak kivételes esetekben bonyolíthat le valutaváltást a hivatalosan nyilvántartott váltóhelyen kívül, például utazó munkatársa révén, aki az utasforgalomban részt vevő járműben vagy olyan gazdasági, illetve idegenforgalmi rendezvényeken végez valutaváltást, ahol az esemény természete miatt lehetetlen felállítani ideiglenes pénzkezelő helyet. A jegybank egyértelmű vélemélnye szerint tehát a szóban forgó belgrádi váltóiroda „emberbaráti” tevékenysége nem tartozik a törvényben kivételként feltüntetett eljárási formák közé.