2024. április 25., csütörtök

Biciklinyeregben az egészséges életmódért

A Tour De Fruška elnevezés alatt megszervezett hegyi-bicikliverseny-együttes szombaton kezdődött, a természetjárást és a kerékpározást kedvelők Vrdnik üdülőhelyről indultak.

Ognjen Cvjetićanin, az újvidéki önkormányzat sport- és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja elégedett azokkal a mutatókkal, amelyek a városban és a Fruška gorán megszervezett sportrendezvények, hegyi túrák gyakoriságára vonatkoznak.

– Az elmúlt években Újvidéken szerveztek már hegyi-bicikliversenyeket, tavaly mi voltunk a házigazdái az Európa-bajnokságnak is. Ez az esemény a péterváradi várban Újvidéket kiemelte a bicikliversenyek európai térképén. Büszkék vagyunk a Tour de Fruška versenyre is, hiszen ennek nemcsak sport, hanem idegenforgalmi jellege is van, hegyünk szépségét, tartományunk gazdaságát hirdeti – fogalmazott a tanácstag, kiemelve az önkormányzat törekvéseit a gyerekek és a fiatalok sportra, mozgásra, természetjárásra buzdításának terén.

A rendezvény keretében vasárnap, az ún. MTB maraton kezdetén Igor Mirović tartományi kormányfő úgy értékelt, hogy a résztvevők „két keréken hirdetik az egészséges életmódot és a természetjárás előnyeit”. A tartományi kormányfő a rendezvényegyüttes szervezőbizottságának elnöki tisztségét töltötte be, szerinte az érdeklődés a rendezvény mindegyik szegmensét tekintve nagyon nagy volt. Ehhez hozzájárult a Vrdniken megszervezett, Éjjeli bazár elnevezésű kirakodóvásár is, amelyet most – rendhagyó módon – nem az újvidéki Halpiacon tartottak meg, hanem tekintettel a túrára, kihelyezték a szerémségi faluba.

– Az elképzelés megvalósította célját, sikerült a legtalálóbb módon bemutatnunk a Fruška gora szépségélt, Vrdnik egy olyan eseménnyel gazdagodott, amelyre az elkövetkező években büszke lehet – értékelt Mirović.

A verseny hivatásos sportrészében hegyibicikli-maratonokon vehettek részt a profi kerékpározók, akik háromszáznál is többen voltak. Az amatőrök, a természetbarátok hétvégi hegyi-erdei kaland formájában élvezhették az eseményt. E-bike futamot is megszerveztek a keretében, külön figyelmet fordítva a kicsik szórakoztatására is.