2024. április 20., szombat

Muzslyai lakodalom

A muzslyai hagyományápolók immár 17. éve igyekszenek a régi lakodalmi szokásokat átmenteni az utókornak, hogy a fiatalok tovább vigyék mindazt, amit az ősök kialakítottak az évtizedek során. Manapság már nincsenek sátoros lakodalmak, de az idősebbekben még mindig él annak a varázsa, így a néhai szokásokat megelevenítve, évről évre megtartják a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényt.

Az idén Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg a hagyományokat bemutató rendezvényt, kiemelve ennek a fontosságát, hiszen az utóbbi években inkább a nyugati stílusú lakodalmak vannak divatban a környéken.

Gazdag művelődési műsor is volt a Muzslai Petőfi Sándor MME nyári színpadán, az udvarrészben pedig zajlott a hagyományos lakodalmi disznópaprikás-főző verseny. Emellett a kisüstiket és a sós, illetve édes süteményeket is megmérettették.

Estefelé a násznép felvonulását, illetve a násznagyék zenészekkel történő kísérését is megejtették, a községháza elől indult a menet, majd betértek a templom elé, ahol Kalapis Sztoján atya megáldotta a násznépet.

A vőfélyek és a koszorúslányok szorgoskodtak a lakodalomban, ki-ki a saját feladatait látta el, például a vendégek, a bokréták, a menyasszony-vőlegény, a vacsora beköszöntését, illetve a rozmaringok feltűzését.

A Muzslyai lakodalomban volt menyasszony- és menyecskeruha- bemutató is, köszönve a Tina szalonnak, amely minden évben támogatója a rendezvénynek.

A lakodalmi mulatság hajnalig tartott.