2024. március 29., péntek

Bizakodóbban, mint eddig

Versecen megtartották a Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 32. szemléjét

Jó hangulatban, közel négyszáz fellépővel tartották meg szombaton, Versecen a Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 32. Szemléjét. Szakmai tanácskozást szerveztek, a részvevők szentmisén vettek részt, a Millennium Sportközpontban bemutatott két és félórás műsorban pedig húsz csoport lépett fel.

A verseciek szüreti szokásokat mutattak be (Kecskés István felvétele)

A verseciek szüreti szokásokat mutattak be (Kecskés István felvétele)

A verseci városháza dísztermében Predrag Mijatović, a városi képviselő-testület elnöke köszöntötte a Szemle szakmai tanácskozásának a részvevőit. A vitaindítót Krizbai Hajnalka, a Petőfi Sándor Kultúregyesület titkára mondta. A beszélgetés bizakodóbb hangulatban zajlott, mint a korábbi években. Ugyanis, a biztatás mellett, immár hathatós anyagi támogatás érkezik a déli végekre. Pancsován felújítják az egyesület székhelyét, Ürményháza közösségi házat kap, Versecen megújult a kultúregyesület székháza, fejlesztések voltak Székelykevén, Sándoregyházán, Hertelendyfalván.
– Úgy érzem, hogy az idei verseci találkozó az egyik legjobb hangulatú volt. Ami nagyon fontos volt számunkra, az az, hogy az emberek előre néznek, jövőt próbálnak építeni, és fogyásunk ellenére mindenki a megújulás esélyét látja. Ez nyilvánvalóan annak is köszönhető, hogy az anyaországi támogatások révén megújultak a művelődési házak, új közösségi házak jöttek létre. Kevesen vannak, kevesen vagyunk, de egy dolgot mindenképpen meg kell tanulnunk tőlük nekünk, akik a tömbből érkezünk ide. Hogy az alázat, a munka, a közösség, az egymásra való odafigyelés mindenhol nagyon jól jön. Nekünk csak egy feladatunk lehet: ebben erősíteni, segíteni, támogatni őket – mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
A fiatalok elvándorlása még érzékenyebben érinti a dél-bánáti közösségeket. Az itthon maradottakra még több feladat hárul.
– Mi, verseciek, nem hagyjuk magunkat. Minden Durindón, minden Gyöngyösbokrétán, minden dél-bánáti Szemlén, meg ahova csak hívnak bennünket, mindenütt ott vagyunk. Mindent megteszünk azért, hogy az egyesületünk fennmaradjon – nyilatkozta Lantos Lajos, a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke.
A tanácskozáson konkrét javaslatok is elhangzottak. Például az, hogy lehetne egy vajdasági szintű Petőfi-programot is elindítani, ami sokat segítene a dél-bánáti művelődési élet fellendítésén. De voltak egyéb javaslatok is.
– Nagyon fontos felvetés született, hogy alkossuk meg a Dél-bánáti Művelődési Naptárat. Erre vonatkozólag a VMMSZ a következő héten lépni fog. Megpróbáljuk megtalálni azt a formát, ahol folyamatosan tudnánk követni egymás eseményeit – mondta Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.
A dél-bánáti Szemlének külön jelentősége van a vidék magyarságának megmaradása szempontjából.
– Itt, a „szórványok szórványában” teljesen más érzésekkel nézi az ember végig a produkciót. Jómagam, mivel sokukat ismerem is, és láttam a fejlődésüket, külön élvezem ezt is. Amikor csak tehetem, ott vagyok. Itt láthattuk, meg hallhattuk a szakmai tanácskozáson is, hogy annak ellenére, hogy a fiatalítás alapprobléma, azért van remény, van jövő. Mert az énekcsoportokban azt láthattuk, hogy az unoka a nagymamával együtt bővíti a csoportot. Vagy, hogy olyan településeken is, melyeken már sajnos nincs magyar nyelvű oktatás, van fiatalokból álló néptánccsoport. Hogyha pedig még egy kis energiát belefektetünk a művelődési egyesületek fejlesztésébe, akkor ezek az eredmények még jobbak lesznek – mondta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.
A Dél-Bánáti Művelődési Egyesületek 33. Szemléjét, valamint a Betlehemes és karácsonyi szokások jövő évi találkozóját Torontálvásárhelyen tartják.

A torontálvásárhelyieké lett a vándorzászló (Kecskés István felvétele)

A torontálvásárhelyieké lett a vándorzászló (Kecskés István felvétele)