2024. április 25., csütörtök

Az ATP a játékosokat büntető szakszervezet lett

Enyhén szólva meglepő, hogy a profi teniszezők szövetsége (ATP) nekiment egy egész országnak (Nagy-Britannia) és annak egyik legnevesebb intézményének (Wimbledon). A Roland Garros előestéjén ugyanis bejelentették, hogy az orosz és fehérorosz teniszezők kitiltása miatt megbüntetik a briteket és a híres tornát. Büntetni ugyan nem áll módjukban, hisz nincs semmilyen fennhatóságuk sem a britek, sem Wimbledon fölött, tehát csak blöff az egész, és részükről a lehető legtöbb, hogy a június végén kezdődő nagy tornától megvonják a ranglistapontozást.

Ehhez viszont sem a londoniaknak, sem a többi Grand slam-tornának  eddig sem volt semmi köze, a ranglistákat sem ők készítik, viszont szerveznek egy óriási hagyománnyal rendelkező és tiszteletnek örvendő tornát, amely egyben kiváló üzlet, mert óriási összegeket mozgat meg, amiből a tenisznek is nagyon jó haszna származik. A legérdekesebb, hogy az ATP-hez társult a női szervezet (WTA), míg a nemzetközi szövetség (ITF) szerintem hihetetlen blamázsként, az ifik és a kerekes székesek tornájának pontozását tiltotta be. Közben, hogy mindez még egészen megmagyarázhatatlannak tűnjön, a pontozás engedélyezett lesz az angliai füves bevezető tornákon, noha az oroszok és fehéroroszok azokon sem szerepelhetnek.

Az ATP és a WTA azt hihette, hogy ráijesztéssel csapást mérnek a szervezőkre és a nagy tornát vagy lemondják, vagy pedig sok híresség visszalép. Nos, a wimbledoni szervezők azonnal higgadt hangvételű nyilatkozattal utasították el a vádakat, és jelezték, hogy folytatják az előkészületeket.

A pontozás megvonása, ha az ATP nem tágít, Wimbledonnak semmilyen kárt nem okoz. A pénzdíj továbbra is magas, ami a játékosoknak a legfontosabb, hisz abból élnek, a serleg pedig Nadal, Đoković, Alcaraz, Cicipasz és hasonló kaliberűek számára elegendő kihívás. Máris kiderült, hogy az ATP és WTA sok játékost károsít meg, így Đoković biztosan elveszíti az első helyet, Berrettini kiesik a tízből, Fucsovics a százból stb., hisz a tavalyi pontokat levonják, új pontok pedig nem lesznek. Vagyis a profi teniszezők szakszervezete tulajdonképpen saját tagjait bünteti, noha létezésének célja és egyetlen értelme a megvédésük volna.

A Roland Garros selejtezőjének legvégén Olga Danilović táblára jutott, és a magyar Gálfi Dalmával kezd, szerencsés vesztesként pedig Párizsban Jani Réka is indulhat. A fő torna tegnap nagy meglepetéssel indult, a lengyel Magda Linette ugyanis legyőzte a 6. kiemelt tunéziai Ons Jabeurt.

Említést érdemel a 17 éves és új tornagyőztes Lola Radivojević, aki két hete még 1550. volt a ranglistán, de a két kis tornán azóta szerzett 34 ponttal május 30-án a 765. hely táján találja magát.

PÁRIZS. – A Roland Garros selejtezője döntőjében, nők: Danilović–Tomova 6:2, 1:6, 7:6. 1. forduló, férfiak: Dimitrov–Giron 6:1, 6:1, 6:1, Dellien–Thiem 6:3, 6:3, 6:4, Bedene–O'Connell 6:2, 6:4, 6:7, 6:1, Ćorić–Taberner 3:6, 6:2, 6:3, 6:1, Munar–Altmaier 6:1, 6:3, 4:6, 6:3, 1. forduló, nők: Linette–Jabeur 3:6, 7:6, 7:5, Stephens–Niemeier 5:7, 6:4, 6:2, Osorio–Tan 6:4, 6:3, Cirstea–Maria 6:3, 6:3, Hadad–Bucsa 6:3, 1:6, 6:2.
GENF. – Az ATP-torna elődöntőjében: Ruud–Opelka 7:6, 7:5, Sousa–Gasquet 6:2, 6:2, döntő: Ruud–Sousa 7:6, 4:6, 7:6.
LYON. –Az ATP-torna elődöntőjében: Molčan–De Minaur 7:6, 6:2, Norrie–Rune 6:2, 5:7, 6:4, döntő: Norrie–Molčan 6:3, 6:7, 6:1.
RABAT. – A WTA-torna elődöntőjében: Trevisan–Bronzetti 6:3, 6:3, döntő: Trevisan–Liu 6:2, 6:1.
STRASBOURG. – A WTA-torna elődöntőjében: Juvan–Ka. Plišková 6:2, 7:5, Kerber–Dodin 7:6, 1:0 -feladás, döntő: Kerber–Juvan 7:6, 6:7, 7:6.
HERAKLIOIN. – A női ITF-torna elődöntőjében: Radivojević–Sauvant 6:0, 6:2, döntő: Radivojević–Matula 6:3, 6:3.