2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D'ITALIA

Komoly változások az élen

Kőkemény hegyi hétvége várt a Giro d'Italia mezőnyére a középső hét finisében. Szombaton egy rövid, 147 kilométeres etap volt műsoron Santena és Torino között, amelyen öt kategorizált és további kategorizálatlan hegyeket kellett megmászni. Mivel a terep kedvezett a szökésnek, nagy küzdelem árán össze is rázódott egy 12 fős elmenés, de a Bora-hansgrohe nem akart esélyt adni nekik. Az összetettben több előkelő helyezést birtokló sor eszeveszett tempót diktált a folyamatosan hullámzó terepen, s ennek az lett a vége, hogy a szökevényeket nagyon hamar befogták, másfelől az egyre rostálódó főmezőny hamar a legjobbakra és néhány segítőre fogyatkozott. A sorjázó hegyeken először Richard Carapaz indított nagyot, a Giro 2019-es ecuadori győztesére pedig nagy üldözés után felért Jai Hindley, Vincenzo Nibali és a budapesti időfutamot nyerő, de összetettben már elszállt Simon Yates. A négyest a brit támadta be az utolsó emelkedőn, és meggyőző előnyt kialakítva behúzta a szakaszt, a Maglia Rosa pedig Carapazra került, miután a rózsaszínt tíz napig viselő Juan Pedro López hősies küzdelme ellenére súlyos perceket kapott. Az élmenők közül komoly hátrányt szedett össze Alejandro Valverde és Guillaume Martin is.

Vasárnap elérkezett az idei Giro első alpesi szakasza, a mezőny Olaszország északnyugati csücskébe érkezett, vagyis a 177 kilométeres menet komoly szintkülönbségeket tartogatott, több hosszú emelkedővel. Az utolsó ilyen 22 kilométerrel a befutó előtt kezdődött, a kezdeti, nagyjából huszonöt szökevényből ekkorra hatan maradtak az élen, csaknem hat percre leszakítva a pelotont. Giulio Ciccone volt az, aki hamarosan iramot tudott váltani, és mivel innentől kezdve legkitartóbb üldözői, Santiago Buitrago és Hugh Carthy sem tudták már követni, az olasz másfél perces előnnyel nyerte meg a szakaszt. Carapazról nem került le a rózsaszín trikó, miután egy korai bukást követően visszazárkózott a főmezőnyre.

Ma pihenőt tartanak, a viadal holnap folytatódik a Salò és Aprica közti, bő 200 kilométeres etappal.

Végeredmény, 14. szakasz (Santena–Torino, 147 km): Simon Yates 3:43:44 óra, Jai Hindley +15 mp, Richard Carapaz, Vincenzo Nibali a. i., Domenico Pozzovivo +28 mp stb. 15. szakasz (Rivarolo Canavese–Cogne, 177 km): Giulio Ciccone 4:37:41 óra, Santiago Buitrago +1:31 p, Antonio Pedrero +2,19 p, Hugh Carthy +3,09 p stb. Az összetett állása: Carapaz 63:06:57 óra, Hindley +9 mp, Joao Almeida +32, Mikel Landa Meana +1:01 p stb.