2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Verstappen átvette az irányítást

Charles Leclerc nagy fölénnyel vezetett, a Mercedes feltámadt, mégis a Red Bull aratott kettős győzelmet Barcelonában

A tavaszi Spanyol Nagydíj rendszeresen a Formula–1-es szezon egyik legfontosabb erőpróbájának számít, hiszen a csapatok ekkorra időzítik az első nagyobb, évközi fejlesztéseiket, így a barcelonai állapotok hosszabb időre lefektethetik az erőviszonyokat. Az újításaival két csapat tűnt ki igazán: az egyik az eddig gyengélkedő Aston Martin, amely Red Bullra külsőre erősen hajazó csomaggal rukkolt elő, ez pedig fel is ébresztette a gyanút az energiaitalos csapatban, hogy a tél folyamán éppen a riválishoz távozó korábbi alkalmazottjai talán jogtalan módon vittek magukkal adatokat, noha az FIA nem talált erre utaló jeleket. Sebastian Vettelék helyzete mindenesetre nem javult a relatív erősorrendben.

A másik nagy feltűnést keltő csapat a Mercedes volt: a konstruktőri címvédők ezt a hétvégét jelölték meg maguknak határidőként arra, hogy kimásszanak a gödörből, és bár a győzelemért még nem álltak harcban, mindenképp elindultak a helyes irányba. Megszűnt az autóik intenzív pattogása az egyenesekben, ami eddig gátolta a fejlődésüket, így alacsonyabbra állíthatták a hasmagasságot, és bár pár hónap lemaradással, de elkezdhettek a tempó javításával foglalkozni.

Bár valamivel közelebb került a Mercedes az élmezőnyhöz, a legjobb pozíciókért továbbra is a Red Bull és a Ferrari versenyzői küzdöttek. Az időmérő utolsó szakaszában Leclerc kipördült, de később így is megszerezte a pole-t Verstappen előtt, aki pedig a nem nyíló DRS miatt veszített tempót.

A barcelonai futamok nem sűrűn körömrágósak, de ezúttal a vasárnap eseménydúsabb volt a megszokottnál. A rajtnál Leclerc visszaverte Verstappen támadását, George Russell a harmadik helyre ugrott, Lewis Hamilton viszont összeakadt Kevin Magnussennel, defektet kapott és a mezőny végére került. Noha Carlos Sainz kimondott célja volt, hogy a harmadik rajthelyről az élre kilőve szálljon harcba hazai pályán első F1-es győzelméért, a Ferrari spanyolja inkább hátrafelé csúszott, ráadásul a hetedik körben a kavicságyba csúszott és visszaesett. Két körrel később Verstappen is elhagyta a pályát, ugyanazon a ponton, ahol vélhetően az erős szél nehezítette meg a versenyzők dolgát, így Russell mögé került, a Mercedest pedig hosszas próbálkozások ellenére sem tudta megelőzni, mivel ismét jelentkezett autóján a nyitható hátsó szárny problémája.

Miközben a Red Bullok elakadtak Russell mögött, Leclerc előnye tíz másodperc fölé nőtt az élen, ám a Ferrari könnyű győzelmének reménye egy pillanat alatt elszállt: a monacói autója a 27. körben turbóhiba miatt lelassult, így kénytelen volt a bokszba hajtani és feladni a versenyt. A váratlanul az élre kerülő Mercedesen eltérő stratégiákkal hamarosan áthámozta magát a két Red Bull, majd a kétszer kereket cserélő Sergio Pérez nem bonyolódott csatába a háromszor kiálló Verstappennel, így a holland pilóta vezetésével szerzett kettős győzelmet az energiaitalos csapat, a tavalyi világbajnok pedig a bajnoki tabellán is átugrotta a nemrég ott még komoly pontelőnnyel rendelkező Leclerc-t. Russell dobogót szerzett a Mercedesnek, a csapat lassan visszatérő erejét pedig bizonyítja, hogy Hamiltonnak a mezőny végéről is sikerült felkapaszkodnia egészen a negyedik helyig – még ha a végén meghibásodástól tartva vissza is engedte maga elé Sainzt.

Valtteri Bottas a végén csúszott le a negyedik helyről, és lett végül hatodik, Lando Norris pedig egész hétvégén betegeskedve hozta be a nyolcadik pozícióba a McLarent – a futam utáni orvosi vizsgálaton mandulagyulladást diagnosztizáltak nála.
Nincs viszont sok pihenő, ezen a héten Monacóba utazik a mezőny, a szezon egyik ikonikus állomására.

A Spanyol Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:37:20,475, 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +13,0 másodperc hátrány, 3. George Russell (brit, Mercedes) +32,9, 4. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +45,2, 5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +54,5 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 110 pont, 2. Leclerc 104, 3. Pérez 85, 4. Russell 74, 5. Sainz 65 stb.

Csapatok: 1. Red Bull 195 pont, 2. Ferrari 169, 3. Mercedes 120, 4. McLaren 50, 5. Alfa Romeo 39 stb.

 A legendák is hibáznak

Portugália északi részén, portói központtal zajlott a Rali-világbajnokság szezonjának első teljesen murvás versenye, amely terep rengeteg defekt révén alaposan megnehezítette a pilóták életét. A mezőnybe visszatért az idén csak részleges programot futó, de a szezonnyitó Monte-Carlo Ralit az első két helyen záró Sébastien Loeb és Sébastien Ogier, a Fordban és a Toyotában ülő sokszoros bajnokok pedig most is remekeltek, amíg versenyben voltak… Pénteken a japán autóval Elfyn Evans kezdett az élen, ám a negyedik szakasz megnyerésével Loeb az összetett hetedik helyéről ugrott a tabella élére. A 48 éves francia azonban most csak rövid ideig állt rivaldafényben: a következő szakaszon nekicsúszott egy falnak, ami kitörte jobb hátsó felfüggesztését. Ogier ekkor a harmadik helyen állt, ám két defekt visszavetette, majd szombaton ő is balesetezett. A győzelem sorsáról végül a Toyota háziversenye döntött, Kalle Rovanperä szombat délutánra ledolgozta hátrányát Evansszel szemben, átvette a vezetést, és a szezon eddigi négy versenyéből már hármat megnyerve fölényesen vezeti a bajnokságot.

A Portugál Rali végeredménye: 1. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) 3:44:19,2, 2. Elfyn Evans (brit, Toyota) +15,2, 3. Dani Sordo (spanyol, Hyundai) +2:17,3, 4. Takamoto Katsuta (japán, Toyota) +2,19,4, 5. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +2:37,8 stb.

A világbajnokság állása: 1. Rovanperä 106 pont, 2. Neuville 60, 3. Katsuta 38, 4. Tänak 37, 5. Evans 36 stb.