2024. március 29., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Veliki Trnovacon pénteken ismételnek

Egyelőre senki nem tudja, hogy mikor alakulhat meg a parlament következő összetétele

Szombati ülésén a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) meghozta a határozatot, amelynek értelmében pénteken, május 27-én, a bujanovaci 6-os szavazóhelyen (Veliki Trnovac faluban) megismétlik a köztársasági parlamenti választás szavazását. A polgárok 7 és 20 óra között voksolhatnak. Ezen a szavazóhelyen április 28-án ismételték meg először a parlamenti választást, ám később megsemmisítették a szavazást. Az említett szavazóhelyen 1089 polgár voksolhat, az idén immár harmadik alkalommal.

Habár a RIK közleményéből nem derül ki, az ismételt újrázás ténye arra enged következtetni, hogy a Közigazgatási Bíróság visszautasította, vagy elutasította A völgy albánjaikoalíció jelöltlistának az április 28-i szavazás megsemmisítéséről szóló határozat ellen benyújtott fellebbezését. Mint arról már több alkalommal is szó volt, az április 28-i újrázás éppen ennek a jelöltlista számára volt sorsdöntő, mert bár április 3-án nem szerzett annyi szavazatot, hogy átlépje a nemzeti kisebbségek jelöltlistáinak a vonatkozásában meghatározott választási küszöböt, április 28-án az említett egyetlen szavazóhelyen megszerezte a hiányzó voksokat, és a részeredmény értelmében egy képviselője lehet(ne) a szerbiai parlamentben. Ugyanakkor ez az egy mandátum a Szerbiai Szocialista Párt és választási koalíciós partnerei számára jelentett veszteséget, azaz a korábbi részeredmény szerinti 32 mandátum helyett 31 lenne nekik. Éppen az SZSZP volt az, amelyik az első újrázást követően már a bujanovaci választási bizottság szintjén jogorvoslattal élt, szabálytalanságokra hivatkozva indítványozván a szavazás megsemmisítését.

Az eddigi tapasztalatokból kiindulva az ismételt újrázás okán a RIK egy ideig még biztosan nem hirdetheti ki az előrehozott parlamenti választás hivatalos végeredményét, hiszen amíg nem fejeződik be mindenhol a választás folyamata, addig erre nincsen lehetősége. Ez egyebek mellett ahhoz vezet, hogy a Szerbiai Képviselőház egyelőre nem tarthatja meg alakuló ülését, formálisan nem kezdődhet meg a kormányalakítás folyamata, míg Aleksandar Vučić távozó, és április 3-án másodszorra is megválasztott köztársasági elnök államfői eskütételére szinte biztosan a parlament eddigi, azaz „régi” összetétele előtt kerül sor. Öt évvel ezelőtt Aleksandar Vučić május 31-én tett államfői esküt, formálisan akkor kezdődött megbízatása, így az idén is legkésőbb május utolsó napján meg kellene tartani az eskütételt, függetlenül attól, hogy a parlamentet feloszlatták. A beiktatási alkalmi rendezvényt bármikor megszervezhetik, azzal, hogy ez nem kötelező eleme a köztársasági elnökválasztásnak, illetve a hivatalba lépési folyamatnak.