2022. július 3., vasárnap

Kétszáztizenhat települést foglaltak el

Joe Biden aláírta az Ukrajnának nyújtandó negyvenmilliárd dolláros segélyt Szerkesztőségi összefoglaló

A háború kezdete óta 216 települést „szabadított fel” és vont ellenőrzése alá a donyecki és luhanszki „népi milícia” az orosz fegyveres erők tűztámogatásával a szakadár „Donyecki Népköztársaság” területén, közölte vasárnap az entitás területvédelmi parancsnoksága. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán nagy pontosságú levegő-föld rakéták 3 ukrán harcálláspontot, 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint 4 lőszerraktárt, a harcászati légierő pedig szintén három 3 harcálláspontot, 26 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, és egy lőszerraktárt számolt fel.

A tábornok szerint a harci gépek csapásai következtében több mint 210 nacionalista vesztette életét és 38 haditechnikai eszköz vált harcképtelenné. Mint mondta, a rakéta- és tüzérségi erők 583 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 41 harcálláspontot, valamint 76 lőállásban lévő tüzérségi és aknavető alegységet lőttek, egyebek között három Grad rakétasorozatverő-üteget, és egy Bukovel elektronikaiharc-állomást is. Az orosz légvédelmi erők 11 drónt és 2 ukrán Szmercs-rakétát lőtt le.
Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 174 repülőgépet, 125 helikoptert, 977 drónt, 317 légvédelmi rakétarendszert, 3198 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 408 rakéta-sorozatvetőt, 1622 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3077 darab katonai járművet semmisítettek meg.
A TASZSZ hírügynökség szerint vasárnap egy robbanásban megsebesült az orosz hadsereg által elfoglalt Zaporizzsja megyei Enerhodar új városvezetője, Andrej Sevcsikm és két testőre.  A távirányítású pokolgépet egy lakóház elektromos biztosítékszekrényében helyezték el, és akkor hozták működésbe, amikor a tisztségviselő belépett az épületbe. Dmitro Orlov, a város megválasztott polgármestere Telegram-bejegyzésben tudatta, hogy a sebesülteket különböző súlyosságú sérülésekkel kórházban ápolják. A Mash orosz online hírszolgáltató úgy értesült, hogy a robbanószerkezetet Sevcsik anyjának házában rejtették el, és a detonáció akkor történt, amikor az elöljáró látogatóba érkezett hozzá.

Enerhodarban működik egyébként a zaporizzsjai nukleáris atomerőmű, Európa legnagyobb ilyen rendeltetésű létesítménye. A Meduza Rigában szerkesztett, orosz ellenzéki hírportál szerint a városban az orosz hadsereg több, Ukrajnát támogató megmozdulást oszlatott fel.
Az ugyancsak orosz ellenőrzés alá került ukrajnai Herszon megye katonai és polgári közigazgatása vasárnap arról számolt be, hogy őrizetbe vételi kísérlet során likvidálták az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik ügynökét. A tájékoztatás értelmében az illető adatokat gyűjtött az orosz fegyveres erők állásai elleni későbbi rakétatámadáshoz. A helyi hatóságok szerint a térségben egy szabotőrcsoport tevékenykedik, és a többi részvevő felkutatása folytatódik.
A donyecki területvédelmi törzs közölte, hogy az elmúlt nap folyamán újabb 313 embert, köztük 55 gyermeket evakuáltak Mariupolból a bezimennojei segélyközpontba. Március ötödike óta a létesítménybe 35 247 embert szállítottak át az Azovi-tenger partján fekvő, a harcok során súlyos károkat elszenvedett városból. Az elmúlt napokban a donyecki és a luhanszki népköztársaság területéről több, polgári objektumok ellen nehézfegyverekkel végrehajtott ukrán támadásról érkezett jelentés.

Joe Biden amerikai elnök mindeközben szöuli látogatása alatt aláírta az Ukrajnának nyújtandó, új, 40 milliárd dolláros segélyről szóló törvényt, ez az adomány is része Ukrajna katonai támogatásának az orosz invázióval szemben. A törvényt a kongresszus két háza kétpárti támogatással hozta meg. A segély a szeptemberig tartó időszakra szól, és jóval nagyobb, mint a korábbi, 13,6 milliárd dolláros gyorssegély. A 40 milliárdból 20 milliárd fegyver és hadianyag, 8 milliárd általános gazdasági támogatás, 5 milliárd élelmiszersegély, 1 milliárdot a menekültek megsegítésére szánnak, a többit nem részletezték.

A huszonegy országot tömörítő Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) hat tagállama, köztük Dél-Korea és az Egyesült Államok ugyanakkor közös közleményben ítélte el Oroszországot, amiért megtámadta Ukrajnát, jelentette be vasárnap a dél-koreai ipari miniszter a szervezet tanácskozásán. A közlemény aláíró országai – az Egyesült Államok és Dél-Korea mellett Japán, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland – egyúttal aggodalmukat fejezték ki az ukrajnai humanitárius helyzet, valamint az élelmiszer- és energiapiac válsága miatt, és azonnali csapatkivonásra szólították fel Moszkvát. Szombaton – a háború elleni tiltakozásként – az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Japán és Ausztrália képviselője kivonult az APEC kereskedelmi tanácskozásáról az orosz gazdasági miniszter, Makszim Resetnyikov felszólalása idején. Egy meg nem nevezett diplomata az AP hírügynökségnek azt mondta: a kivonulás tiltakozás volt Oroszország törvénytelen ukrajnai háborúja és amiatt, hogy az milyen súlyos hatással van a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) 21 tagországa alkotta térség kereskedelmére.

A két fél közötti béketárgyalások jelenleg zsákutcában vannak (Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Images)
A két fél közötti béketárgyalások jelenleg zsákutcában vannak (Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Images)

Az orosz hadsereg ugyancsak szombaton azt közölte, hogy Kalibr típusú, tengerről indított, manőverező robotrepülőgépekkel megsemmisített egy jelentős nyugati fegyverszállítmányt Ukrajnában, a Kijevtől nyugatra lévő Zsitomir megyében. A szóban forgó fegyvereket és katonai felszerelést az Egyesült Államok és európai országok küldték a Donyec-medencében harcoló ukrán fegyvereseknek, derült ki a minisztériumi közleményéből, amely szerint orosz rakéták megsemmisítettek több üzemanyagraktárt Odessza közelében, parancsnoki hadállásokat, és lelőttek két ukrán Szu–25-ös harci gépet, valamint 24 drónt. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy nem tudja ellenőrizni ezeknek az állításoknak a valóságtartalmát.
Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencei Luhanszk megye kormányzója azt állította szombaton, hogy az orosz hadsereg ugyanolyan pusztítást akar végezni Szeverodonyeckben, mint amilyet Mariupolban véghez vitt. De képtelenségnek nevezte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azon állítását, hogy az orosz hadsereg hamarosan elfoglalja Luhanszk megyét.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont arról beszélt, hogy a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg súlyos károkat okozott az orosz haderőnek. „Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij szombaton egy televíziós interjúban, hozzáfűzve: az oroszok nem fognak tudni lábra állni a következő néhány évben. A politikus azután beszélt erről, hogy legalább 2400 ukrán fegyveres megadta magát az Azovi-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú kikötővárosban, és fogságba került. Kijev visszafoglalja Mariupolt, szögezte le Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna szerint visszatérnek az orosz invázió kezdete, február 24. előtti frontvonalakra, ami győzelmet jelent. „Ez azt jelenti, hogy nem hódítottak meg bennünket, és a hazánkat védjük” – mondta, hozzátéve, ez nagyon nehéz lesz, és diplomáciai lépések is következnek. Zelenszkij egy nappal korábban tévés interjúban egyértelműen leszögezte, hogy a háborúnak csakis diplomáciai úton lehet véget vetni, majd hozzátette, a két fél közötti béketárgyalások azonban jelenleg zsákutcában vannak.