2024. április 18., csütörtök

Kapcsolat kell a Prokop és a metró között

2028-ban már utazhatunk a belgrádi metró első vonalán?

Öt éven belül megépül a belgrádi metró első vonala, amelynek összeköttetésben kell lennie a fővárosi vasútállomással, az úgynevezett Prokoppal – közölte Aleksandar Vučić államfő, a metró munkálatainak látogatása során. Az eredeti tervek szerint a Makiš mezőtől Mirijevóig vezető első metróvonal összeköti majd a külvárosi településeket és a városközpont, valamint a Belgrád a vízen városrésszel, a vasútállomással majd csak a harmadik vonal tartott volna kapcsolatot.

Vučić sürgeti a metróépítési munkálatokat, és arra szólította fel Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott minisztert, hogy minél hamarabb találjanak megoldást arra, hogy a metróval el lehessen jutni a vasútállomásra is, jobb kapcsolatot teremtve ezáltal az Újvidékről gyorsvasúton érkező utasoknak.

Momirović kiemelte, már dolgoznak a megoldáson.

Siniša Mali pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a világválság és az Európát sújtó nehézségek ellenére Szerbiában nem álltak le az infrastrukturális beruházások, így a metró építését sem fogják halogatni. Jelenleg 71,9 hektáron folynak a munkálatok, értékük 57 millió euró (adó nélkül). Jelenleg a Makiš mezőn a metró építőhelyének kialakítása folyik. Az első vonal megépítéséhez 749 parcella kisajátítására volt szükség.