2024. március 29., péntek

„A nagyhatalmak szabják a nemzetközi jogrendet”

Brnabić összehasonlította a Szerbia elleni NATO-agressziót az orosz–ukrán konfliktussal

Szerbiának egyértelmű politikai állásfoglalása van az ukrajnai konfliktus kapcsán, tiszteletben tartja a nemzetközi jogokat – mondta Ana Brnabić, leköszönő miniszterelnök hétfő reggeli televíziós vendégszereplése során. Mint arra rámutatott, Szerbia ebben a kérdésben a legbátrabb és a legelvszerűbb döntést hozta meg.

– Szerbia nemcsak megválasztotta a saját útját, hanem a nemzetközi jogok nyomán érvelt. Ha valaki tiszteletben tartja a területi integritását, akkor más, nemzetközileg elismert állam területi integritását is tiszteletben kell tartania. Mi rendkívül helytelennek tartjuk Ukrajna területi integritásának megsértését – hangsúlyozta Brnabić a Happy televízió reggeli műsorában.

A kormányfő kiemelte, Szerbia világosan elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, de nem kíván szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, s emiatt egyes nagykövetek bírálják Szerbiát.

– Több megértést kellene tanúsítaniuk felénk, amikor a szankciókról van szó, vagy pedig olyan intenzitással kellene küzdeniük a mi területi integritásunkért is, mint amilyennel küzdenek Ukrajnáért – mondta Brnabić.

Szavai szerint a világ abba a helyzetbe került, amelyben a nagyhatalmak felülírják a nemzetközi jogrendet, vagyis ők választják meg, hogy az ENSZ mely rezolúcióját tartják tiszteletben és melyiket szegik meg. Elmondta, Oroszország ma azt teszi, amit más államok Szerbiával szemben tettek 1999-ben és 2008-ban.

Az EU illetékesei többször is felszólították a szerb hatóságokat, hogy külpolitikájukat hangolják össze Európáéval, és vezessenek be szankciókat Oroszországgal szemben – mutat rá a Szabad Európa Rádió.

Az Európa Tanács elnöke, Charles Michel múlt heti látogatása során Belgrádban azt mondta, hogy az ukrajnai háború megrázta az európai kontinenst, és eljött az idő, hogy Európa együttműködjön.
A találkozó utáni sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić államfő úgy fogalmazott, hogy az Európa Tanács Szerbiát szankciók bevezetésére kérte fel. Akkor az államfő arra is rámutatott, hogy a kérés kapcsán tájékoztatta Michel elnököt a szerbiai államvezetés véleményéről.
Maga Charles Michel a sajtótájékoztatón közvetlenül nem mondta ki, hogy Szerbiának szankciókat kellene bevezetnie Oroszországgal szemben, ám egy nappal később, május 20-án Szerbia kiállt azon szankciók mellett, amelyeket az EU áprilisban rendelt el Fehéroroszországgal szemben, miután kivette részét az Ukrajna elleni orosz agresszióban.