2024. április 25., csütörtök

Drága-e az autópálya-használati díj?

Szerbiában az útdíj megfizettetése fizetőkapus rendszerben történik. A matricák esetleges bevezetéséről egyelőre nincs hír, pedig ez a téma minden egyes alkalommal felüti a fejét, amikor az útdíjak drágulásáról esik szó, és sokak szerint ez lenne a legkifizetődőbb megoldás, írja a Bizlife.rs

Jelenleg a megtett kilométereket fizettetik meg az autópályán. Ilyen rendszert még további 12 európai országban alkalmaznak: Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában, Görögországban, Horvátországban, Törökországban, Norvégiában, Írországban, és Lengyelországban is.

A matricák egyik legfőbb előnye, hogy megállás nélkül utazhatunk az autópályán. Emellett az áruk sem elhanyagolható tényező. Erre a legjobb példa talán Bulgária, ahol évek óta ez a rendszer működik. A hét napos autópálya-matrica ára náluk 8 euró, havi szinten 15 eurót, három havi szinten pedig 28 eurót kell fizetni az útdíjért. Ezzel ellentétben Szerbiában, ha Szabadkáról szeretnénk Preševora eljutni, az 2120 dinárba kerül.