2024. április 26., péntek

Ismét régi fényben

A mezőgazdasági vásár egyik fő attrakciója a Veliša nevű bika

Újvidéken szombaton megnyitotta kapuit a 89. újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár. A járványhelyzet után a rendezvény ismét a régi, látni lehetett, hogy több kiállító van jelen, mint tavaly szeptemberben. Már a nyitás napján sokan látogattak el a jelentős eseményre, amelyen ezúttal is számos látványosság van. Több rekord is született, például már ez első napon elkelt a legdrágább kiállított gép; az ITN szerbiai cégcsoport által forgalmazott önjáró silózó áfa nélkül 450 ezer euróba került. A német gyártmányú KRONE Big X modell 680-as típusú kombájn ugyanis csúcstechnológiás, nagy teljesítményű silózó. A gépkezelő munkáját az automatikus beállítási lehetőségek teszik könnyebbé, amikkel optimalizálható a betakarítás. A szenzorok pontos adatokat szolgáltatnak a betakarított növény nedvesség- és tápanyagtartalmáról. A kabin ergonomikus és kényelmes kialakítása segíti a kényelmes munkavégzést. A gép munkája a zöldtakarmány betakarítása révén az állattenyésztés mellett a biogáz előállításához is kapcsolódhat.  

A vásár fő attrakciója az 1700 kilós Veliša nevű bika (Fotó: Dávid Csilla)

A vásár fő attrakciója az 1700 kilós Veliša nevű bika (Fotó: Dávid Csilla)

A haszonállatszemlének, sőt sokak szerint az egész vásárnak a fő attrakciója a Veliša nevű bika, anely 1700 kilogrammot nyom, és sok látogató figyelmét felkelti. Az osztrák szimentáli szarvasmarha június 12-én lesz négy éves. Veliša a mačvai községhez tartozó Bogatić településnél található Jeremić-tanya büszkesége.

Radenko Jeremić, a bika tulajdonosa a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a jószág tavaly szeptemberben már bemutatkozott az újvidéki mezőgazdasági vásáron, de akkor „csak” 1460 kilogramm volt a súlya. Azóta 240 kilogrammot gyarapodott, vagyis naponta körülbelül egy kilogrammot hízott. Arra a kérdésre, hogy az állat mennyit eszik naponta, a gazda azt válaszolta, amennyit akar, ugyanis a többi bikával együtt fogyasztja a kevert takarmányt, olykor naponta 10 kilogrammot is. Mint a tenyésztő tréfásan fogalmazott, a vásár sztárjának kikiáltott állat, a tavalyi szereplés ellenére  nincs hozzászokva a nyüzsgéshez. A látogatók a pavilonban megcsodálják a jól megtermett egyedet, az viszont csodálkozva figyeli a sok bámészkodót. A gazda azt is megjegyezte, hogy farmi és vásári tapasztalatai szerint az emberek nemigen tanúsítanak érdeklődést a vásárlás iránt, mert nem kifizetődő bikát tartani. Szóval kevesen akarnak ilyen üzlettel foglalkozni. Nincs vevő, csak kérdezősködnek, mindenki vágóhídtól szeretne vásárolni. A bikák ára jelenleg 3,10 euró/kilogramm. A Velišát nemcsak azért hoztuk a vásárra, hogy megmutassuk, hanem hogy az emberek felfigyeljenek arra is, az ilyen jószág tenyésztése rengetegbe kerül, sok a kötelezettség, és állandóan nagy mennyiségű takarmányt kell előkészíteni – magyarázta a gazda.