2024. április 20., szombat

Föld alatti parkoló épül az újvidéki Modena utcában

A projekttervezettel összhangban megkezdték a Modena utcai mélygarázs megépítésének előmunkálatait, amelyet három szinten, 54.853 négyzetméteren alakítanak ki, 267 parkolóhellyel.

Az első szinten 87, a másodikon 87, a harmadikon pedig 92 hely várja majd a járműveket. Az előirányzott parkolóhelyekből 14 a mozgássérültek számára készül, 8 hely pedig az elektromos személygépkocsiknak.

A mélygarázst a Modena utca, a Zmaj és az Ilija Ognjanović utcák közötti szakaszán alakítják ki, két bekötőutat építenek ki a Modena utcából, a gyalogosok pedig lépcsőkön közelíthetik majd meg a mélygarázst.

A város központjában megkezdődtek a munkálatok, a következő két évben a Modena utcában és környékén teljes gépjárműforgalom-korlátozás lesz érvényben. (Fotó: Ótos András felvétele)

A város központjában megkezdődtek a munkálatok, a következő két évben a Modena utcában és környékén teljes gépjárműforgalom-korlátozás lesz érvényben. (Fotó: Ótos András felvétele)

Az előmunkálatok megkezdése után, május 23-án kihelyezik a Modena utcai taxiállomást, lezárják a parkolókat és a közlekedést – olvasható a Dnevnik napilapban. A munkálatok ideje alatt tilos lesz a közlekedés a Modena utcában, a Zmaj utca és a Sándor király utca között, valamint az Ilije Ognjanović zsákutca részében. Az említett forgalomkorlátozás idején az áruszállító járművek és a környékbeli lakosok járművei a gyalogos zónát használják majd a Gimnázium utcában, valamint egy új bejáratot nyitnak a Njegoš utcában.

A munkálatok a tervek szerint két évig tartanak, ezután az újvidéki önkormányzat rendezi a környéket, zöldítést végeznek, és természetesen megőrzik a Modena utcai terebélyes ostorfát is.

A Modena utcai parkoló csak az egyik a három, épülő mélygarázs közül, ezenkívül a tartományi képviselőház mellett és a Köztársaság téren is hasonlókat alakítanak ki, illetve a Šafárik utcába terveznek még egy emeletes garázst.

Újvidéken az utóbbi időben az önkormányzat mélygarázsokkal szeretné enyhíteni a problémákat, a tartományi székvárosba egyre többen költöznek, a forgalmi dugók mindennaposak, a parkolóhiány pedig égető gondot jelent.