2024. április 19., péntek

Egyszerre szólni mindenkihez

Terék Anna vendégeskedett a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban

Könnyednek tűnő, humoros, mégis mélyen megérintő találkozóval ajándékozta meg szülővárosa, Topolya közönségét Terék Anna Budapesten élő költő, drámaíró, pszichológus, aki új kötetéről, munkájáról, terveiről Berényi Emőke kérdéseire válaszolt. A Vendégségben itthon című irodalmi találkozó hallgatósága megtudhatta, hogy a szerző januárban járt legutóbb Topolyán. Hazaérkezve döbben rá, hogy milyen nehezen éli meg ezt az időbeli és térbeli távolságot, majd szólt a szántóföldek, a Nyugati temető gesztenyefái és a tóparti hangulat varázsáról is, mondván, sehol sem akkora az ég, mint Topolyán.

– Nagyon furcsa érzés, amikor kisebbségiként egy olyan közegbe csöppensz, ahol habár a többségi nemzethez tartozol, lélekben mégis maradsz „másodrendű”. Hiába beszélsz anyanyelveden a postán, az orvossal, akkor is úgy viselkedsz, mint egy kisebbségi. Valahogy van bennünk egy olyan mechanizmus, ami a kisebbségi léttel együtt kisebbségi érzést is ad át, és ezt nem érdemeljük meg! – hangsúlyozta egyebek mellett a szerző, majd Berényi Emőke Terék Anna pszichológusi hivatása felé terelte a beszélgetést, mondván, a kisebbségi életérzés egy abszurd világlátáshoz is közelebb hozza az embert, ami hatalmas előnyt jelent a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium diákságával, pontosabban a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekekkel történő foglalkozás alkalmával.

– A nehéz családi körülményekből érkező, hiperaktivitással vagy más tanulási nehézséggel küzdő gyerekekkel egy speciális közegben kell megtalálni a hangot és a kommunikációs csatornát. Szerencsére az iskola nagyon rugalmas, és a feltételeket a tanárok is ahhoz igyekeznek kialakítani, hogy megfeleljen a gyerekeknek. Nagyon sok érdekes, nehéz, szinte bizarr, de szívet melengető helyzettel is találkozunk. Meg persze megoldhatatlanokkal is – mondta egyebek mellett Terék Anna, aki mesélt például arról is, hogy a diákok sokszor érdekesen élik meg azt, hogy irodalmi körökben íróként szerzett magának hírnevet. Az irodalmi munkásságához pedig merít a pszichológusi munkája alkalmával tapasztalt esetekből.

– Az iskolában megélt feszültséget és azt a kilátástalanságot, a szökésben levő gyerekek lelkivilágát, a rájuk vonatkozó jogszabályok abszurditását, a hatóságok rugalmatlan hozzáállását használtam fel a Láthatatlan kölykök című darab alapanyagához, ami hamarosan bemutatásra kerül az Újvidéki Színházban Lénárd Róbert rendezésében. A szövegi része kissé szomorúra sikerült, de a dalok nagyon jók lettek. Drámát írni azért is jó, mert a szöveget a színpadon jártas hozzáértők, a dramaturg, a rendező vagy akár a színészek is alakítják, mindenki hozzáadja a maga energiáit, világlátását – hallhatta egyebek mellett a könyvtár szerény számú, de érdeklődő közönsége, akik Terék Anna Körhinta című versét Szatmári Lili előadásában hallhatták.

Terék Anna Háttal a napnak című könyvét meg lehetett vásárolni a helyszínen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Terék Anna Háttal a napnak című könyvét meg lehetett vásárolni a helyszínen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)