2024. március 28., csütörtök

Tűzlovagok száztíz éve szolgálatban

Az Oromhegyesi Önkéntes Tűzoltó-egyesület több mint egy évszázada látja el feladatait az emberek szolgálatában

Az Oromhegyesi Önkéntes Tűzoltó-egyesület nemrég ünnepelte fennállásának száztizedik évfordulóját. A tűzoltó-egyesületet 1912-ben alapította tizenöt taggal az első elnök, Magyari József, akinek a vezetésével részt vettek az akkoriban még Nagy-Magyarországhoz tartozó Bács megyei körzeti versenyen. László Zoltán, az Oromhegyesi Önkéntes Tűzoltó-egyesület jelenlegi elnöke elmondta, hogy az akkori csapatnak sikerült megszereznie az első helyet, és büszkén mutatta a falon látható koszorút, amit 1912-ben nyertek, és a mai napig féltve őriznek a laktanya falán.
– Abban az évben a győztes csapat pénzjutalomban részesült, és ez még nagyobb lendületet és önbizalmat adott számukra a folytatáshoz. Azóta folyamatosan fejlődünk, itt vagyunk, és tesszük a dolgunkat. A kilencvenes években a háború során nehéz időket éltünk át, de sikerült átvészelnünk és megmaradnunk. Az egykoron itt szolgált embereknek köszönhetően egy olyan laktanyát vettünk át, amely jó állapotban van, és alkalmas arra, hogy segítséget nyújtsunk a polgároknak szükség esetén, és ezért hálával tartozunk az elődeinknek. Én két éve töltöm be az elnöki tisztséget, és mindent az öregektől tanultam meg – mesélte László Zoltán.
Az elnök elmondása szerint az oromhegyesi önkéntesek száma egy kicsit megfogyatkozott a Covid-19-járvány következtében, többen abbahagyták ezt a szakmát, vagy elköltöztek a faluból. Az egyesület jelenleg ötvenöt tagot számlál, közülük huszonhárom kiskorú fiatal, akikkel versenyekre készülnek.

László Zoltán (Fotó: Horváth Attila)

László Zoltán (Fotó: Horváth Attila)


– Az operatív egységünket 2021-ben alapítottuk meg, mivel ez volt a feltétele a működésünknek. Tíz embert küldtünk el orvosi vizsgára, amely során alkalmasnak találták őket a bevetésre. Ennek az egységnek külön speciális felszerelésre van szüksége, és ezeket pályázatok útján próbáljuk beszerezni. Tavaly augusztusban Bata Imrének, az oromhegyesi helyi közösség tanácselnökének köszönhetően felvettük a testvéri kapcsolatot a magyarországi Szőkedencsi Polgárőr- és Tűzoltó-egyesülettel. Ők hatalmas segítséget nyújtottak számunkra, kaptunk tőlük szivattyúkat, tömlőket, sugárcsöveket, minden olyan felszerelést, amiben hiányt szenvedtünk. Folyamatosan támogatnak bennünket, ezért az ő segítségükkel és a pályázatokkal együtt be tudjuk szerezni mindazt a felszerelést, amire az operatív egységünknek szüksége van. A további működésünk alapfeltétele az, hogy megfelelő eszközökkel rendelkezzünk – fogalmazott az elnök.
László Zoltán kiemelte, hogy az oromhegyesi önkéntes tűzoltók a falut és a környékét kötelesek biztosítani a szolgálat során, és amennyiben máshová hívják őket segítségnek, akkor oda is mindig kivonulnak.
– Minden falu rendelkezik saját önkéntes tűzoltóegységgel, viszont amikor akkora a baj, hogy maguk nem képesek ellátni a feladatot, akkor a környékbeli településekről kell segítséget kérni. Olyan eset is volt, amikor Adorján határában égett a nádas, és Magyarkanizsáról szóltak, hogy menjünk ki segíteni, mert jobb felszereléssel rendelkezünk, mint az adorjániak. Rengeteg ilyen példát tudnék mondani, hogy hová mentünk már beavatkozni. Ilyenkor figyelembe veszik a távolságot, hogy melyik tűzoltó-egyesület van a legközelebb a bajhoz, és azok indulnak elsőként, valamint minden egyesület a saját települése határain belül köteles kivonulni az esethez. Önkényesen nem mehetünk át más körzetbe, csak ha hívnak bennünket. Egy ember állandóan ügyeletben van, ő a laktanya melletti épületben lakik, gondozza azt, valamint felveszi a telefont, és ha baj van, riasztja a parancsnokot vagy az elnököt. A gondnok sok mindenben segít nekünk, bevetés után lemossa a kamiont, a felszerelést és a laktanyát tisztán tartja, így mindenki jól jár – mondta az önkéntes tűzoltók vezetője.


Az oromhegyesi tűzoltóknak legtöbb esetben kéménytüzekhez kell kivonulniuk a téli időszakban, de általában ez egy-két emberrel megoldható – magyarázta az egyesület elnöke. Majd hozzátette, hogy a környéken a NIS olajipari vállalat rendelkezik hivatásos tűzoltókkal, ha nagyon rosszra fordul a helyzet, akkor hozzájuk is tudnak segítségért fordulni.
– Nagyon jó kapcsolatot ápolunk velük, a falunapra is mindig meghívjuk őket. Továbbá igyekszünk új tagokat is toborozni, várjuk a fiatalokat a csapatunkba. Sehol a környékben nincs ennyi gyerek az önkéntes tűzoltótestületben, mint itt nálunk, Oromhegyesen. Júniusban Adorjánon lesz a községi verseny, ahová a pionír-, ifi- és felnőttcsapattal indulunk. Ez is azt bizonyítja, hogy mennyi embert foglalkoztatunk itt a környékben – nyilatkozta László Zoltán egyesületi elnök.