2024. április 19., péntek

Középiskolások ültek az autókban

Magyarkanizsán a diákok pörögtek-forogtak és ütköztek a közlekedésbiztonsági rendezvényen

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont udvara csütörtök délelőttre megtelt diákkal, tanárral és rendőrrel az Autó nélkül az érettségire elnevezésű akcióra, amelybe bekapcsolódott Magyarkanizsa önkormányzata is. A bemutatót is magában foglaló megelőző kampányrendezvényt a Közlekedésbiztonsági Ügynökség szervezte. A Szerbia-szerte folyó esemény célja az, hogy nyomatékosítsa a fiatalok számára az egymásra való odafigyelés és biztonságos közlekedés fontosságát. Az elméleti képzést két színlelt közlekedési baleset bemutatója követte szimulátorokkal, ami által testközelből látni és érezni lehetett, milyen a frontális ütközés és az autóval való felfordulás. A végzős tanulók számára mindenképp hasznos és remélhetőleg elrettentő is volt a bemutató, amellyel ízelítőt kaptak abból, milyen következményei lehetnek a felelőtlen közlekedésnek és a nem körültekintő autóvezetésnek. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség képviseletében Mirko Popović elmondta, hogy mintegy negyven községben szervezik meg ezt az akciót, hogy felhívják az érettségizők figyelmét is a megfelelő közlekedésbiztonsági előírások betartására és a felelőtlen autóvezetés következményeire abból a célból, hogy a fiatalok érezzék ennek fontosságát, és épségben térjenek haza egy-egy buli után is.

– Májusban az érettségi bulikra is tekintettel különösen fontos a fokozott odafigyelés. A fiatalok a legbulisabb éjszakájukra készülnek, amikor is kicsit szabadabbak, ám nem szabad elfelejteniük, hogy otthon várják őket, és sem a saját életüket, sem a mások életét nem szabad veszélyeztetniük a felelőtlen viselkedéssel és autóvezetéssel. Az ügynökség arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy alkoholos befolyásoltság alatt semmiképp ne üljenek volánhoz, és a biztonsági övet se hagyják bekapcsolatlanul. Minden ötödik személy, a statisztikák szerint, aki balesetet szenved az utakon, általában fiatal korú, ezért is érezzük elengedhetetlennek, hogy felhívjuk a figyelmüket a közlekedésbiztonságra. Az elmúlt év során több mint száz fiatal vesztette életét az utakon úgy, hogy nem voltak bekötve, ezért is a nap folyamán a szimulátorok segítségével bemutatjuk nekik, hogy mennyire fontos az öv használata. Sokszor ezen múlik egy-egy élet – emlékeztetett a szakember.

Az iskolások Magyarkanizsa önkormányzata által kapcsolódhattak be az akcióba. Ezért a polgármester, Fejsztámer Róbert és a szakmunkatársak is ellátogattak a bemutató helyszínére. Bajtai Balázs, Magyarkanizsa község közlekedésbiztonsági tanácsának koordinátora elmondta, nem ritka eset, hogy a községben súlyos baleset történik, ahogyan sajnos a közelmúltban is volt rá több példa, így a szimulátoros bemutató ezért is nagyon jó dolog.

– A Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel együttműködve az önkormányzat a helyi rendőrség bevonásával szervezhette meg ezt az akciót, mely a végzős középiskolásokat célozta meg elsősorban, hogy az ő figyelmüket felhívjuk a helyes közlekedés fontosságára. A kampány az alkohol és a drogok használata ellen emeli fel a szavát, és reméljük, hogy a gyerekek, kipróbálva a szimulátorokat, érezni fogják ennek súlyosságát – mondta Bajtai.

Az iskolaudvaron több órán keresztül próbálták a szimulátorokat, s míg maga az élmény és a szakemberek jelenléte mókásnak is tűnhetett, minden bizonnyal átérezték a dolog fontosságát, és ha csak egy személy megjegyezte, hogy a biztonsági öv használata és a tiszta fejjel való vezetés mennyire fontos, már megérte!