2024. március 29., péntek

Húsz éve Együtt, Veled – Értük

Jubileumot ünnepeltek

A magyarkanizsai egyesület már húsz éve fogja egybe és veszi a szárnyai alá a sérült fiatalokat, és ezáltal egyúttal a szüleiket, hogy támogassa őket. Ez a támogatás kibővült, ugyanis az Együtt, Veled – Értük Egyesületből kinőtt a Bárka és mindannyian a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ berkeibe tartoznak. A felhasználók olyan kissé vagy halmozottan, mentálisan és testileg fogyatékkal élő fiatalok, akik a Magyarkanizsa község területén élnek. Számuk jelentős, a velük való szakértői foglalkozás pedig elengedhetetlen, a családnak pedig örömöt okoz, hogy gyermekeik, akik közül sokan már felnőttek, sőt középkorúak, ugyanolyan értékesnek és tevékenynek érezhetik magukat, mint egészséges társaik. Az egyesületben szerteágazó munka folyik, már nem csak Magyarkanizsán, hanem Horgoson is, ahol szintén egy épületben helyet kapva mindennap hasznosan tölthetik az időt. Varróműhely, gölöncsérkedés, drámajáték, mind-mind helyet kapnak a felsorolni is hosszan tartó listába, melyekkel a fiatalok foglalkozhatnak. Pénteken délután a Martonoshoz közeli, festői szépségű Tandari-tanyán ünnepelték az egyesület fennállásának huszadik évfordulóját, melyen gyerek, felnőtt, szülő, pedagógus, támogató, községi elöljáró kivétel nélkül jelen volt. Varga József, az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy nagy öröm számukra a két évtizedes munka, mely siker mindannyiuknak.

– A programban játék, zene, ebéd, közös időtöltés szerepel, és szemmel láthatóan nagyon élvezik a jelenlevők apraja-nagyja mindannyian. A húsz év alatt sikerült elérni, hogy saját épületünk van, minden egy helyen, ahol a fiatalok megtalálhatják a számukra megfelelő elfoglaltságot. Legtöbbjük a gölöncsérműhelyben tud tevékenykedni, ott mindenki részt tud venni egy-egy munkafolyamatban és nagyon is szeretik ezeket a munkákat. A családoknak nagy segítség, hogy a fiatalok több órát házon kívül, kreatívan dolgozgatnak a szakemberek segítségével – mondta az elnök, aki szót ejtett a tervekről is, melyben szerepel egy lakóotthon kiépítése.

A pénteki ünnepségen móka, kacagás volt a jellemző, melyben nagy szerepük volt a pedagógusoknak is, akik a játékokat irányították. Gordos Szilvia, gyógypedagógus elmesélte, hogy a tanulásban akadályozott fiatalok részmunkafeladatokat végeznek, a napköziben pedig súlyosan és halmozottan sérült fiatalokkal foglalkoznak, akiknek speciális napirend van kialakítva.

A jubileum megünneplését a közös ebéd koronázta meg, minekután szeretettel a szívében térhetett haza mindenki a tanyáról.