2024. április 19., péntek

Kőbán, Jónyer és Schmitt a halhatatlanok között

Kőbán Ritát, Jónyer Istvánt és Schmitt Pált iktatta be tagjai közé a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. A 2020 szeptemberében megválasztott trió beavatására a világjárvány miatt került sor kétéves csúszással.

Vajda Vilmos mesteredző, a kajak-kenu válogatott volt szövetségi kapitánya laudációjában kiemelte az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakos Kőbán győzni akarását, aki húsz évet versenyzett a világ élvonalában.

„Jó barátot üdvözlök, akit hosszú évek óta ismerek, és harcostársam a sporthagyományok őrzésében – köszöntötte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke a vb- és Eb-győztes asztaliteniszező Jónyert, aki ugyancsak a nemzet sportolója. – Az élsportban letette a névjegyét, olyan eredményeket ért el, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk, és önmagukért beszélnek. Ugyanakkor hétről hétre elmegy a gyerekek közé bemutatókra, nem sajnálja az időt és energiát, hogy kedvet csináljon.” „Sajnos én nem lettem olimpiai bajnok, csak világbajnok, ennek azonban nem voltam rossz” – szögezte le Jónyer, kiemelve: különösen Európán kívül játszott jól.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) volt főtitkára az ötkarikás és vb-aranyérmes párbajtőrvívó Schmittet, a nemzet sportolóját méltatta. „A XX–XXI. század magyar sporttörténelmének legnagyobb sportvezetője, szinte példátlan, hogy sikert sikerre halmozott, bármilyen feladatba is kezdett. Minden pályát befutott, és mindenütt a csúcsra ért” – fejtette ki, kiemelve sportolói mellett a 80. születésnapját múlt pénteken ünneplő Schmitt sportvezetői és vezetői pályafutását.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének jelenlegi tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc, Vaskuti István.