2022. június 27., hétfő

Adrenalin-tó lett a téglagyári gödörből

Az adai Csonka Attila horgászparadicsomot és családias kirándulóhelyet varázsolt az elhagyatott kubikgödörből

Adán az elmúlt néhány évben teljesen átalakult a Tisza-híd szomszédságában lévő elhagyatott téglagyári gödör és környéke, miután a helybeli Csonka Attila valóra váltotta gyerekkori álmát és többéves kemény munkával két tóból álló horgászparadicsommá, valamint változatos kikapcsolódást nyújtó kirándulóhellyé változtatta. A magánvállalkozásként működő Adrenalin-tó Kft. területén kiváló horgászhelyek, halban gazdag víz, a rendezvények megtartására alkalmas kisebb-nagyobb pavilonok találhatók. Vannak padok, asztalok és főzőhelyek a helyszínen, ami sátoros táborozásra is alkalmas, de található még itt játszótér, drótkötél- és paintballpálya, illetve mellékhelyiség zuhanyzóval. Az egykoron a bozótostól megközelíthetetlen és nádassal borított terület átváltozásának azonban egyelőre nincs vége, mert a civilben építkezési vállalkozóként tevékenykedő tulajdonosnak újabb tervei is vannak. Ilyen például a barakkok és újabb kilátó építése, valamint a kisebb tó kiszélesítése a horgászat végett.

Csonka Attila (Csincsik Zsolt felvétele)
Csonka Attila (Csincsik Zsolt felvétele)

– Nyolcéves voltam, amikor azt mondtam magamnak, hogy nekem lesz egyszer egy halastavam. Ez sokáig csak vágyálom volt, de 2015-ben egy nyilvános árverésen sikerült ezt a telket megvennem. A terület olyan állapotban volt, hogy amikor a legtöbb ember először ránézett, azt gondolta, hogy kell ez a francnak, mit lehet ezzel kezdeni. Én láttam benne fantáziát – magyarázta Csonka Attila. – Nem az üzleti szempontok alapján döntöttem, hogy nekem ebbe mennyi időt, energiát és pénzt kell belefektetni, hanem a természet szeretete, a víz közelsége és az álmom megvalósítása volt akkor a legfontosabb szempont, az lebegett a szemem előtt. Már gyerekkoromban jártam ide horgászni, akkoriban a kubikgödör az állami építőipari vállalathoz, az Obnovához tartozott, ahol édesapám is dolgozott, ezért bejöhettem. A telek elvadult állapotban volt, egy őserdő borította fákkal és bozóttal, valamint nádassal. A növényzet teljesen elburjánzott és megközelíthetetlen volt a tó, amiről sokan nem is tudtak, mert nem lehetett belátni a területre. Miután megépült a hídhoz a bekötőút, arról már látszott, hogy van víz, de a terepből szinte semmi. Öt évembe telt, hogy kitakarítsam és használhatóvá, élhetővé tegyem. A telek 4 hektáron terül el. Ebből körülbelül szűk 1 hektár a tavak területe. A nagy tó 0,8 hektárnyi, a kicsi pedig 0,2. Nagyon egyenetlen a terep, ami nekem részben megfelel. Van magasabb és alacsonyabb rész, valamint dimbes-dombos terület, ahol paintballpálya van. Az egész területet zöldesítettem, fásítottam és füvesítettem, ami korábban nem volt. A kis tó nem is létezett, mert ki kellett takarítanom, hogy tóvá alakítsam. A nagy tóban valamikor az Obnova tartott halat. A 80-as évektől addig, amíg meg nem vettem a tavat, számtalanszor lehalászták és újratelepítették. Amikor átvettem a vizet és elvégeztem a leltárt, ebben nem volt más, mint gyomhal, nemes hal semmi. Öt évig ezeket a gyomhalakat arra használtam, hogy ide csábítsam a horgászokat, bár nem is kellett, mert jöttek maguktól, miután az adai horgászszövetség szervezett itt különböző versenyeket a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak. Keresték a helyet és a rendelkezésükre bocsájtottam a tavat. Tőlük tudom, hogy csak kárászok voltak a tóban. Később megjelent, föltételezhetően a tőkésrécék becipelték a másik gyomhalat, a napkárászt. Ezt már próbáltuk orvosolni, telepítettem ragadozókat, amelyek majd ritkítják őket. Tavaly telepítettem nemes halakat, amurokat és pontyokat. Több tonnányi hal van a tavakban és próbálom őket kordában tartani, illetve tervezek még újabb halasítást – mondta a tulajdonos.

Horgászat és családi program az Adrenalin-tónál (Csincsik Zsolt felvétele)
Horgászat és családi program az Adrenalin-tónál (Csincsik Zsolt felvétele)

HALASTÓTÓL A KIRÁNDULÓHELYIG

Csonka Attila álma-vágya volt a halastó kialakítása, de amikor a megvásárolt telket szemügyre vette, akkor nagyon gyorsan elkezdtek a fejében sorjázni az újabbnál újabb ötletek, hogy mi mindenre lehetne még hasznosítani. A sorozatos fejlesztéseknek köszönhetően napjainkra a létesítmény már nemcsak horgászparadicsom, hanem kirándulóhely is, ahol az emberek süthetnek-főznek, különféle családi és közösségi rendezvényeket tarthatnak, vagy kiszakadhatnak a mindennapokból néhány csöndes órára.

– Az elképzelésem az volt, hogy a horgászat mellett egy olyan területet alakítsak ki a potenciális látogatóknak, ahol minden korosztály talál magának olyan elfoglaltságot, amiben örömet, szórakozást vagy pihenést lel, illetve egy kicsit egyedi és nincs a közelben. Szeretem a gyerekeket, ezért építettem játszóteret. Az egyediséget a drótkötélpálya jelenti, de tervezem egy 100 és 200 méteres drótkötélpálya megépítését is. Ezek nagyobb volumenű beruházások, nagyobb költséggel, de a tervek megvannak. Nagyon sok tervem van, ami még nincs megvalósítva, de a lényeg, hogy aki csak akar kirándulni, eljöhet ide, süthet-főzhet, nem muszáj horgászni. Ha több generációs család látogat el a tóhoz, akkor a gyerekek játszhatnak a játszótéren, az idősebbek horgászhatnak, a többiek pihenhetnek vagy főzhetnek, de lehet paintballozni is. A célom az volt, hogy biztosítsam mindazokat a szórakozási lehetőségeket, amik kielégítik a helyi és vidéki látogatók szórakozási igényeit, és nincs a közelben – mesélte Csonka Attila.

Az Adrenalin-tó Kft. magánvállalkozást 2016 februárjában indította el Csonka Attila a családja, Orsolya párja, Márton és Bence fia valamint Dóra lánya hathatós támogatásával és segítségével, habár a munka java rá hárult. Kiemelte, hogy közben a családja mellett rengeteget és önzetlenül segítettek a barátai, az ismerősei és a munkatársai is. Ezért mindannyiuk közös sikerének tartja, hogy napjainkban így néz ki az Adrenalin-tó, amiért mindenkinek nagyon hálás.

Csönd, nyugalom és rendezett környezet a vízparton (Csincsik Zsolt felvétele)
Csönd, nyugalom és rendezett környezet a vízparton (Csincsik Zsolt felvétele)

– Nem volt könnyű elindítani a vállalkozást. Az első néhány évben zajlott a takarítás, ami az alapot jelentette, hogy utána nekikezdhessünk valóra váltani a megálmodott terveket. A terület rendezése és az alapvető működési feltételek megteremtése nagyrészt önerőből zajlott. Egy építőipari cég társtulajdonosa és dolgozója is vagyok, ezért éltem a lehetőséggel és felhasználtam a cég mechanizációját, valamint segítettek a dolgozók is. Az objektumokat, amelyek itt találhatók, a cégben dolgozó emberek építették, illetve eleinte részesei voltak a munkaakcióknak is. Megköszönöm a cégtársamnak, Recsó Endrének a sok türelmet, időt és bizalmat, hogy mindezt megtehettem, mert ehhez ő is kellett, illetve a cégben dolgozó embereknek, akiket tudtam mozgósítani, ha a szükség úgy hozta. A nagy, százszemélyes pavilon megépítése is nagy sikerélmény volt számomra. Ez az épület két hónapja lett befejezve, és úgy készült el, hogy az idejáró horgászok, négyen-öten összefogtak, és engem meglepve felajánlották a segítségüket. Nekem csak az alapanyagot kellett megvennem, a horgásztársaim pedig fölépítették. Majd egy hónapnyi munka gyümölcse ez a pavilon – jegyezte meg a férfi. – A létesítményt javarészt egyedült működtettem, amiben mostanában egyre többet tud segíteni a két fiam. A párom pedig mentálisan tartja bennem a lelket, valamint buzdít és segít. Nagyon sokszor ötletekkel, vagy hozzászólásokkal tesz helyre, mert rávilágít, hogy egyes dolgokban mi lenne a legegyszerűbb és a legjobb megoldás. Háttértámogatásban nagyon fontos a párom és a gyerekek, akik mindig tudnak segíteni, amikor kell. Emellett segítenek a cégből is, bár erre egyre kevesebb idejük jut. Mellettük sokan mások is segítettek abban, hogy ma így nézzen ki az Adrenalin-tó. Ha problémába ütköztem, akkor felkerestem az általam nagyra tartott szakembereket, akiktől tanácsot kértem. Kezdve a tereprendezéstől a horgászhelyek és a versenyszektorok kialakításáig. A paintballpálya kialakítása a gyerekek ötlete volt, hogy vonzóbbá tegyük a helyet a fiataloknak. Nagyon sokat segítettek a földműves barátaim a gyomnövények irtásában és a füvesítésben. Hatalmas segítség volt a halastavat üzemeltető magyarkanizsai barátom, aki rám áldozta az idejét és a tudását. Rengetegeket segített a halbetegségeknél és a haltartásban, illetve a tó vizének kialakításánál. Senkit nem szeretnék kihagyni, mert ott vannak azok az emberek is, akik egyszerűen csak felajánlották a segítségüket. Nagyon sok embert meghallgattam és megfontoltam a tanácsaikat. Az első néhány évben minden vendéget megkérdeztem, hogy mit tennének hozzá, mit változtatnának, mert fontos számomra a véleményük. Mindezt nem magamnak csináltam, hanem a családomnak, illetve azoknak az embereknek, aki hasonló gondolkodásúak és hasonló életvitelűek, mint én, vagyis szeretik a természet-közeliséget, a barátságot, a nyugalmat és a csöndet – tudtuk meg az Adrenalin-tó tulajdonosától.

A változatos paintballpályát alakítottak ki az egykori kubikgödörnél (Csincsik Zsolt felvétele)
A változatos paintballpályát alakítottak ki az egykori kubikgödörnél (Csincsik Zsolt felvétele)

A HORGÁSZVERSENYTŐL AZ ESKÜVŐIG

– Nagy öröm számomra, hogy egyre több látogató érkezik és veszi igénybe a szolgáltatásainkat. Nem az üzleti haszon miatt, hanem egyszerűen azért, mert eljönnek ide és mozognak. A közelmúltban az adai Műszaki Iskola 3. és 4. osztályos diákjainak paintballtornát szerveztünk Ada község önkormányzatának támogatásával. Örülök, hogy a fiatalok addig is nem a számítógép mellett töltötték az idejüket, hanem eljöttek a tornára és barátkoztak – jegyezte meg Csonka Attila. – Voltak már látogatóink több vajdasági és szerbiai nagyvárosból, valamint vannak állandó vendégeink a környező településekről, illetve már érkeztek hozzánk Magyarországról is. Ez köszönhető az összetartó horgászközösségnek is, amely mindenfelé viszi a jó hírünket. Május elsején is sok vendég bejött szétnézni. Több helybeli heti rendszerességgel eljön, leülnek és beszélgetnek, csúszdáznak a gyerekkel, sétálnak. Ez ingyenes, csak amikor szolgáltatást vesznek igénybe, akkor kell fizetni. Azonban mindig igyekszem úgy alakítani az árakat, hogy az mindkét félnek jó legyen. A rendezvényeket illetően az az igazság, hogy nem is kell meghirdetnem, mert házhoz jönnek. Legény- és lánybúcsúk, születésnapok, gyerekzsúrok, céges rendezvények, csapatépítő programok, majális, elsőáldozás, bérmálkozás, esküvő. Ezeket már tartottak nálunk vagy már foglalás van rájuk. Van vendégfogadásra alkalmas 100 és 40 személyes pavilonunk, illetve kilátónk. Lesznek még barakkok, valamint tervben van egy nagyobb épület kivitelezése is, amely lehet akár étterem vagy rendezvények helyszíne is. Ezek a távlati tervek, amelyek között szerepel a kisebbik tó bővítése, hogy másfajta horgászstílusnak is megfeleljen. A Prosperitati Alapítvány is támogatta a vállalkozást, miután lehetővé tették, hogy megvásároljam a környék egyik legnagyobb légvárát, és ezzel még szélesebbé tegyem az Adrenalin-tó kínálatát – nyilatkozta a vállalkozó. Elmondta, hogy sok pénzt, erőt és energiát fektetett az egész elgondolásba és a vállalkozásba, de egyelőre távol van még attól, hogy a befektetés gazdaságilag megtérüljön. Egyelőre az a terve, hogy az idei évben az Adrenalin-tó bevételi és kiadási mérlege egyensúlyban legyen.