2024. április 18., csütörtök
SZERDÁN MAGYARKANIZSÁN

Egy világhírű énekes Magyarkanizsán

A híre még a nyolcvanas években megelőzte a walesi bárdnak is nevezett angliai énekest, aki egykoron bányászkórusokban kezdte. 1987-ben volt először vidékünkön, az Újvidéki Jazz Napokon. Később még háromszor visszatért, legutóbb fiatalokból álló kórust vezetett a magyarkanizsai Jazz, improvzatív zene... fesztiválon...  2011-ben.

Phil Minton (Fotó: Molnár Edvárd)

Phil Minton (Fotó: Molnár Edvárd)

Phil Minton a kortárs ének legnagyobb megújítója. Ezt a címkét mindenki elismeri vele kapcsolatban. Túl ezen a lélek legfinomabb rezdüléseit, megrendüléseit, megtépázottságát is egybefoglalta hangi világa, amelyet mindig hihetetlen átélésssel, extázisban adott elő. Ezzel az erővel és kisugárzással beavatva, beszippantva, lelkesítve az eleinte mgelepődött hallgatóit. Azt hittük ez az önégetés hamar elviszi közülünk. S most megdöbbenve nézzük, hogy 82 éves korában sem csökkent a megéltség intenzitása, a kisugárzás ereje, legfeljebb több lett a szépség, a megélt fájdalom átformálása szellemiesebbé változott, formailag a nagyobb ívek és a kevesebb az több, kialakulásával.

S ami számunkra külön öröm, vidékünk mai zenéjének szülőjét, Mezei Szilárdot, aki korban a fia is lehetne, évek óta elfogadta partnerének.

Végre itthon is hallhatjuk őket. Nagy és különös élmény vár ránk.

Szervező: Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa.

Fellépők: Phil Minton (GB) – ének és Mezei Szilárd – brácsa, nagybőgő.

Időpont, helyszín: május 25., szerda, 19,00 h, RKM próbaterem (Fő tér 9.). Helyfoglalás: 024-4879-200 (délelőtt), illetve a direktornjrkm@sks.co.rs e-mail-címen. A belépés a magyarkanizsai koncertre díjtalan – áll a tájékoztatóban.