2022. június 29., szerda

Fertődön újra várnak mindenkit Eszterháza rózsái

Magyarország legimpozánsabb kastélyának egyedi látványossága sokakat elkápráztat

Nyolcezer rózsatő virágzik a fertődi Esterházy-kastély kertjében. A Cziráky Margit Rózsakert idén is páratlan látványosságot ígér, olvasható az Eszterházy kastély, Fertőd közösségi oldalán.

A kert mától, május 22-étől látogatható. A nyolcezer rózsatő virágzása idején a rózsakert az eszterházai kastélykörnyezet kihagyhatatlan, egyedi látványossága. A korabeli fényképek és leírások alapján néhány éve újjáépített rózsakertben ma nemesített fajták pompáznak a kastély egyébként is meseszép környezetében. A rózsakerti séták során szakember ismerteti a kert történetét, a legkülönlegesebb fajtákat, amelyek között fellelhető a Crimson Rambler rózsa is. Ezt a fajtát Cziráky Margit grófnő is megcsodálhatta az eredeti, általa 1908-ban létrehozott rózsakertben – áll a közleményben.

Kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján valósult meg a rózsakert helyreállítása 2015-ben, ahol közel 8000 rózsatő pompáját élvezhetik a kertbe látogatók. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújult a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal, megújításra kerültek a rózsakerti sétányok is, így az új útfelületek még inkább kihangsúlyozzák a virágzó rózsák szépségét.

A Cziráky Margit Rózsakert minden nap 10 és 18 óra között látogatható. A vezetett rózsakerti sétákra az info@eszterhaza.hu e-mail címen lehet regisztrálni.