2024. március 29., péntek
CPAC HUNGARY

Hit és lélek nélkül a lélekszám is csökken

Első európai helyszínként Budapesten megtartott Conservative Political Action Conference (CPAC) konzervatív fórum második napján péntek a konzervatív irányvonal ismertetése mellett a család védelme volt a másik központi téma. Rengeteg neves felszólalót hallhattak a jelenlévők, melyek közül csak néhány ismertebb nevet sorolunk fel: beszédet tartott a magyar jobboldali politikusok közül Gulyás Gergely és Kövér László, a külföldiek közül Donald Trump volt amerikai elnök videón üzent, felszólalt Dan Schneider, az Amerikai Konzervatív Unió (American Conservative Union, ACU) alelnöke, Tom Van Grieken, a belgiumi Flamand Érdek párt elnöke, Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke, Andy Harris amerikai republikánus kongresszusi képviselő, de nemcsak politikusok, hanem ismert konzervatív véleményformálók, influencerek, újságírók, intézményvezetők, egyetemi oktatók is hallatták a hangjukat a világ minden részéről.

BARÁTOK AMERIKÁBAN

A magyar kormánynak ideológiai alapon lényegesen több barátja van az Amerikai Egyesült Államokban a Republikánus Párton belül, mint Nyugat-Európában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólalásában.

A tárcavezető a fórum második napját megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: a Republikánus Párt fő irányvonalát tekintve lényegesen közelebb áll a magyar kormány felfogásához. Szerinte ez azért van, mert a nyugat-európai kereszténydemokrata jobboldal elfogadja, hogy a mércét a baloldal, a liberálisok, újabban a zöldek határozzák meg, és ezek között a szabályok között igyekszik működni.

Amikor az Európai Parlament határozatot hoz arról, hogy a férfiak is szülhetnek, akkor nem csoda, hogy sokan érezzük úgy, hogy kontinens főbb politikai irányvonala, a liberális-zöld-baloldali irányvonal nagyon eltávolodott tőlünk – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette: ezzel szemben könnyű alternatívát mutatni, mert csupán azt kell mondani, amit a magyar alkotmány is kimond, hogy az apa férfi, az anya nő.

A miniszter az Alapjogokért Központ és az American Conservative Union (ACU) által szervezett eseményen az amerikai republikánusoknak azt kívánta, hogy novemberben az időközi választásokon érjenek el nagy sikert, szerepeljenek jól azok a jelöltek, akik hasonló ideológiai alapokon állnak, mint a magyar kormánypárt.

TRUMP ORBÁNT MÉLTATTA

A magyar szervezők szerették volna elérni, hogy Donald Trump is eljöjjön a rendezvényre Budapestre, de ezt végül nem sikerült összehozni. A volt amerikai elnök videoüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit.

„Rengeteg olyan problémát kell megoldaniuk a konzervatívoknak, amellyel ma a világ és benne az Egyesült Államok szembenéz: például a szocializmus, sőt, a kommunizmus eszméje is, ha jól belegondol az ember” – jelentette ki Donald Trump.

„Igazi küzdelem az, amit önök vívnak, és kiválóan helytállnak benne, ezt mindenki nagyra értékeli. Bizonyára tudják, hogy mi mindannyian nagyon közel állunk Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz. Ő nagyszerű vezető, nagyszerű úriember, és nemrég hatalmas választási győzelmet aratott. Nagy megtiszteltetés volt nekem, hogy támogathattam választási küzdelmében” – közölte a volt elnök.

„Ez egy kicsit szokatlannak tűnhet, hiszen általában az Egyesült Államok ötven államában zajló eseményeket figyelem, de ezúttal távolabbra tekintettem. Ezt azért tettem, mert ő igazán jó ember, és fantasztikus munkát végez a hazájáért” – jegyezte meg.

„Nagy megtiszteltetés nekem, hogy önökkel lehetek, még úgy is, hogy csak egy rövid időre és így videokapcsolaton keresztül. Hamarosan ismét személyesen együtt lehetünk. Addig is folytassák a munkát és küzdjenek kitartóan!” – üzente végül Donald Trump.

Orbán Viktor Facebook-oldalán reagált a dicsérő szavakra. „Köszönöm, Elnök úr!” – írta.

KONZERVATÍV FORRADALOM ZAJLIK?

A fiatal jobboldali magyar értelmiség kiemelkedő tagja, a XXI. Század Intézet igazgatója, a Kommentár folyóirat főszerkesztője, Békés Márton a Mandiner tudósítása szerint többek között arról beszélt, hogy a forradalom és a hagyomány nem ellenségek.

A haladás Békés szerint a kezdettől akar minél távolabb kerülni, a „múltat akarják végképp eltörölni”. Ennek sosincs vége, a tegnapi haladás eredményének fejére hág a holnapi haladás, így lett a feminizmus is mára reakciós a woke szemében. A haladás útját ráadásul nyakazások kísérik, szépen sorban mindenkire sor kerül – mondta a történész.

A konzervatív forradalmárok szerint a haladás ideje véget ért, itt az ideje az új kezdetnek. Salazar portugál államférfi „csendes forradalomról”, Reagan a „józan ész újrafelfedezéséről” beszélt, Orbán pedig (2010-es győzelmekor – szerk. megj.) fülkeforradalomról.

Békés Mártom szerint a kormánypártokra szavazók nemcsak egy pártszövetséget tüntettek ki bizalmukkal áprilisban, de visszamenőleg is szentesítették a korábbi döntéseket. Ezzel olyan politikai közösség született újjá, amely a magyarság kezdeteihez tér vissza. Értékvállalás alapján a Kommentár főszerkesztője szerint ez a normalitás forradalma, amely a jelek szerint igen jól teljesít.

ANYÁNAK LENNI A LEGNAGYOBB FELADAT

Felszólalt a rendezvény pénteki napján Candance Owens, az ismert amerikai konzervatív véleményformáló, a sokmilliós követőtűborral büszkélkedő influencer is. A család fontosságáról beszélt.

Owens jelezte, hosszasan beszélgethetett Orbán Viktor magyar miniszerelnökkel, és meglepte, milyen sok közös dologban hisznek. A magyar kormányfő sokat beszélt a családról és a családbarát politikáról. Megemlítette, hogy elhallgatását követelték, mert kiírta Twitterre, hogy csak a nők tudnak szülni. A sajtó felhördült, az LGBT-aktivisták támadták, azt mondták: gyűlöletet akar kelteni. Az ember felteszi a kérdést: hogyan jutottunk ide Amerikában, hogy teljesen nevetséges érveket tanítanak fiatal gyerekeknek?

„Orbánnal egyetértettek, hogy ez nem csak káosz vagy inkompetencia. A dolog mögött több minden áll, például a mai feministák, akiket nem a nők egyenlő jogai érdekelnek, hanem a férfiakat és a férfiasságot akarják tönkretenni” – tolmácsolta az influencer szavait a Mandiner.

Owens beszámolt Orbánnak, hogy most már arról szól a vita Amerikában, hogy kilenc hónapos magzatokat lehessen elvetetni. Az elképzelés az, hogy ha ezt túléli a magzat, akkor is lehessen az anyának joga arra, hogy megölesse. Ez gyermekgyilkosság – szögezte le.

A klímaaktivisták azt mondják, hogy felelőtlen dolog gyereket vállalni. A transz aktivisták a gyerekeket támadják. A feministák azt mondják, hogy nem kell férfi a nők életébe – sorolta Owens, ő viszont úgy hiszi, hogy anyának lenni a legnagyobb feladat a világon.

A HIT JÖVŐFORMÁLÓ EREJE

Kövér László házelnök a Mandiner tudósítása szerint többek között arról beszélt, hogy miként tehető sikeressé a konzervatív politika a 21. században.

Az Országgyűlés elnöke szerint a kérdés az, hogy a világ konzervatívjainak mit kell tenniük, hogy ennél eredményesebbek legyenek. Szerinte a jövő nem azoké, akiknek a jelenben több a pénze, fegyvere, vagy médiája, hanem azoké, akiknek erősebb a hitük.

„Az ember csak akkor lehet ura önmagának, ha életét magasabb rendű összefüggés részeként gondolja el, ha szilárd viszonyítási ponthoz mérheti cselekedetét” – mondta Kövér László.

„A transzcendens iránti elkötelezettség nélkül nemcsak a lélek, de a lélekszám is csökken. Csökken a lakosságszám, meginog és összeomlik a kultúra” – szögezte le.

A házelnök szerint korunk legrosszabb forgatókönyve az lenne, hogy progresszívok tartós győzelme hatására elbukna a demokrácia, a népérdeket képviselő közhatalmak, és helyükbe lépnének a magánérdeket képviselő, istentelen és embertelen technológiai diktatúrák.

Ez a tétje a konzervatív politika sikerének vagy bukásának. Ezért Amerikában vissza kell nyerni a konzervatív politika cselekvőképességét. A nyugati jobboldal csak akkor maradhat talpon, ha a 21. századi kihívásra válaszolni tudó politika ismét győz az Egyesült Államokban. Az Amerikán kívüli konzervatív politikai erők nélkül pedig az amerikai jobboldal sem tud globális erővé válni.

„Egymásra vagyunk utalva, egy csónakban evezünk” – állapította meg Kövér László.