2024. március 29., péntek

Elbúcsúzott Belgrád Matej Perištől

A spliti férfi lelki üdvéért a Páduai Szent Antal-templomban szolgáltattak misét

Matej Perištől tegnap Belgrádban, a Páduai Szent Antal-templomban vettek búcsút. Ott ravatalozták fel a testét és ott imádkoztak lelki nyugalmáért a hívők. Ugyanakkor nemcsak a hozzátartozók köszöntek el tőle, hanem számos belgrádi lakos is részvétét nyilvánította a családnak. A kertudvarban pedig több médiaház képviselte magát, csendben várakozva.

A spliti Matej Periš tavaly december 30-áról 31-ére éjjel tűnt el. A barátaival Horvátországból azért érkeztek Belgrádba, hogy itt ünnepeljék meg az újévet. A vacsorát követően a Beton csarnokban egy szórakozóhelyen, a Gotik klubban folytatták az éjszakát, amikor a mai napig ismeretlen okok miatt Periš távozott az asztaltól, szó nélkül otthagyta barátait és egy szál pólóban futva elindult valahova az éjszakába. A térfigyelő kamerák felvételeiről lehetett később megtudni, hogy merre futott, majd azt, hogy megközelítette a Száva folyó partját és onnantól kezdve nyoma veszett. Öt hónap telt el, mire Belgrád Ada Huja részén, a Pancsovai híd közelében kivetette a folyó a holttestét. Csütörtökön a DNS-analízis is megerősítette, hogy Matej Perišt találták meg, az első boncolási eredmények szerint fulladás okozta a halálát. A kórboncnok számos analízist végzett, ám eredmények majd csak napok múlva várhatók.

Matej édesapja, Nenad Periš, aki két hónapon keresztül Belgrádból kísérte a fia keresését, végül visszatért Horvátországba annak reményében, hogy fia talán még él. Miután megtalálták a 27 éves férfi testét, értesítette őt a rendőrség, ezért újra visszatért Belgrádba, hogy a család többi tagjával és Matej barátaival a Páduai Szent Antal-templomban elbúcsúzzanak szerettüktől.

Matej koporsóját valamivel 14 óra után szállították a templomba, vele együtt érkezett édesapja is, aki segített a koporsó elhelyezésében. A ravatalon fehér rózsákat tettek a koporsóra. Imával búcsúztak tőle. Nemcsak a családtagok, hanem ismeretlen belgrádiak is, akik a médiából végigkísérték a fiatal férfi tragédiáját. Ők türelemmel várták, hogy belépjenek a templomba és részvétüket nyilvánítsák a családnak. Volt, aki a könnyeivel küszködött, mások rózsát hoztak. A misét Stanislav Hočevar katolikus püspök, belgrádi érsek celebrálta 15 órától. Hočevar a médiának a kertudvarban elmondta, hogy az egész katolikus, de a pravoszláv egyház is imádkozott Matejért, amikor eltűnt. Az első közös imádságot éppen ebben a katolikus templomban tartották meg, ahonnan most a gyászmenet elindult Splitbe, ugyanis ott helyezik a fiatalember testét örök nyugalomra.

Hočevár elmondta, a fiatal élet eltűnésére figyelmeztetésként kell tekinteni, miszerint Szerbia és Horvátország között soha nem szűnhet meg a barátság, a szeretet és a megértés.

Nenad Periš, annak ellenére hogy fia éppen ebben a városban fejezte be földi életét, a mise után a médián keresztül köszönetet mondott Belgrádnak, a szeretetért és együttérzésért, amit ő és családja kapott az elmúlt 139 napban.