2024. április 16., kedd

Ukrajna semmilyen békemegállapodásban nem hajlandó területeket átadni Oroszországnak

Az ukrán kormány közölte, olyan fegyverszüneti megállapodást nem hajlandó kötni Oroszországgal, amely területek feladásával járna – írja a BBC. Mykhaylo Podolyak elnöki tanácsadó azt mondta, Kijev nem fogja követni a nyugati javaslatokat a sürgős tűzszünetre vonatkozóan, ha az orosz erők az ország déli és keleti részén elfoglalt területeken maradnak. Szerinte az engedmények megtétele azt eredményezné, hogy Moszkva hosszabb távon még nagyobb, véresebb offenzívába kezd. Kommentárjai akkor hangzottak el, amikor Oroszország folytatja kísérleteit a keleti Szeverodonyeck városát védő ukrán erők bekerítésére.

További Ukrajnából érkező hírek szerint Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadsereg 1873 oktatási intézményt semmisített meg eddig. Ez tartalmazza az általános iskolákat, egyetemeket, óvodákat és más oktatási inzéményeket is.

Megérkezett Ukrajnába Andrzej Duda lengyel elnök – közölte hivatala vasárnap. Duda beszédet mond az ukrán parlamentben, a Verhovna Radában. A háború kezdete óta ő az első külföldi államfő, aki felszólal a tanács előtt – áll az elnöki hivatal közleményében.

Moszkva azt fontolgatja, hogy az Azov ezred ukrán foglyait Viktor Medvedcsukra, oroszbarát ukrán politikusra és oligarchára cseréli – szemlézte az orosz állami médiát a CNN. „Tanulmányozni fogjuk az ügyet” – mondta Leonyid Szluckij, az ukrán-orosz tárgyalások orosz delegációjának tagja a megszállt Donyeck városában tett látogatása során – jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Medvedcsukot áprilisban vették őrizetbe az ukrán hatóságok egy „különleges műveletben” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az év elején. Medvedcsuk áprilisi őrizetbe vételét bejelentve Zelenszkij a Telegramon közzétett egy fényképet egy megbilincselt és kócos hajú, láthatóan fáradt Medvedcsukról. Az orosz invázió előtt a férfit hazaárulással vádolták Ukrajnában, és házi őrizetben volt, ám megszökött.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati éjszakai beszédében kijelentette, hogy „a donbászi helyzet rendkívül nehéz”, mivel az orosz hadsereg az elmúlt napokban fokozta a Szlovjanszk és Szeverodonyeck elleni támadásokat. Mint mondta, az ukrán fegyveres erők megállítják ezt az offenzívát. A győzelem napjáért harcolunk – mondta Zelenszkij. Hozzátette: semmilyen orosz csapás a Rivne régióban, sem a tüzérség Harkivban vagy a Szumi régióban, sem az összes lehetséges fegyver bevetése Donbászban nem vezet semmilyen eredményhez.