2024. március 29., péntek

Bevált a jóslat, 40 fokos hőség Spanyolországban

Idén először regisztráltak 40 fokos hőmérsékletet Európában. Már május közepén berobbant a nyár Európa középső és nyugati részén. Múlt héten melegrekordok dőltek Franciaországban, Spanyolországban pedig már 35 fok fölötti értékeket lehetett mérni és tájainkon is 30 fok körül alakult több helyen a hőmérséklet.

Hétvégére azonban nagyobb fokozatra kapcsolt a májusi nyár, Észak-Afrika felől ugyanis forró, szubtrópusi légtömeg árasztotta el Európa legnagyobb részét. A hőhullám az Ibériai-félszigeten a legintenzívebb, ahol sok helyen 35 foknál is magasabb értékeket mértek, Dél-Spanyolországban néhol a 40-42 fokot is elérte a csúcshőmérséklet, így idén először regisztráltak 40 fokos hőmérsékletet Spanyolországban és Európában egyaránt. Ezek az értékek a sokévi átlagnál kb. 12-14 fokkal magasabbak. A forró nappalok mellett ráadásul az éjszakák sem hoznak igazi felfrissülést, sok helyen 20-25 fok közötti minimumokra van kilátás. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a 2015-ös májusi melegrekord (42,9 fok) várhatóan nem dől meg, a Spanyol Meteorológiai Ügynökség (Aemet) az elmúlt 20 év legrosszabb májusi hőhullámára figyelmeztet.

A szubtrópusi légtömeg hétvégére a Kárpát-medencébe is megérkezett, melynek eredményeként 30 fok körüli maximumokra van kilátás ma is.