2022. július 2., szombat

Szerbia is aláírta az Oroszországot elítélő nyilatkozatot

Az adriai- és jón-tengeri régió országai (EUSAIR) – közöttük Szerbia –, éves értekezletükön Tiranában nyilatkozatot fogadtak el, amelyben az Ukrajna elleni orosz inváziót törvénytelen és jogosulatlan agressziónak nevezik. Ezzel felsorakoznak Ukrajna szuverenitása, függetlensége, egysége és területi sérthetetlensége mellett, jelentette a HINA szombaton este.

Az adriai- és jón tengeri régió országaihoz tartoznak még Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Görögország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia és San Marino. Ezek az országok 25 pontban foglalták össze a jövőbeni együttműködés pontjait a régió EU-s stratégiája témájára összehívott találkozón, a nyilatkozat első pontja volt az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyilatkozat. A testület értekezletén a külügyminisztériumok államtitkárai vettek részt. Mint ismeretes, Szerbia nem foganatosított szankciókat Oroszországgal szemben, a Szerbiát képviselő politikus azonban nem volt a sajtó számára elérhető az ülés után.

„A legmélyebb sajnálatunkat fejezzük ki Oroszország Ukrajna elleni illegális és jogtalan agressziója miatt. (…) Megerősítjük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása, függetlensége, egysége és területi sérthetetlensége mellett annak nemzetközileg elismert határain belül” – olvasható a nyilatkozatban.