2024. március 29., péntek

Két év alatt húsz millió eurót gyűjtöttek össze a szerbiai polgárok gyermekek gyógyítására

Összesen 6.392.798 SMS érkezett, ami 1.278.559.600 dinárt jelent

Az elmúlt két évben, 2020-tól kezdődően Szerbia polgárai a határon túl élőkkel közösen több mint húsz millió eurót gyűjtöttek össze a spinális izomatrófiában vagy gerinc eredetű izomsorvadásban (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA) megbetegedett gyermekek számára. A hihetetlenül nagy összeg SMS-ek és közvetlen befizetéssel gyűlt össze.

A nova.rs jelentése szerint a Zolgensma nevű, a világ legdrágább gyógyszere még mindig nem áll a szerbiai gyógyszerek pozitív listáján.

A múlt héten egy újabb siker koronázta a nemes indíttatású adakozást: összegyűlt a pénz a kilenc hónapos Vukan Stoiljković gyógykezelésére, aki a betegség legsúlyosabb típusában szenved. A kisgyerek részére az utolsó pillanatban gyűlt össze a rendkívül nagy összeg, amihez hozzájárultak nem csak Szerbiából, hanem a régióból és a világ más tájairól is. Csupán egy nappal a budapesti Bethesda kórházban rögzített terminus előtt még 100.000 euró hiányzott, de a gyors felhívások után akkora volt a lendület, hogy összegyűlt a 2,5 millió eurós tétel. Ennek köszönhetően Vukan szüleivel időben Budapestre érkezett, ahol azonnal megkezdődött a gyógykezelése.

A gyűjtést koordináló Budi human Alapítvány eddig kilenc felhasználó esetében fizette be a Zolgensma génterápiát. Az első gyűjtést 2020 márciusában kezdeményezték. A 3030-as humanitárius telefonszámra a kilenc beteg gyermek részére eddig összesen 6.392.798 SMS érkezett, ami 1.278.559.600 dinárt jelent, nyilatkozták a Budi human Alapítványból.