2024. március 29., péntek

Vučić és Putyin a héten tárgyal

Szerbia gázellátása, az ár és a mennyiség is sokban függ ettől a beszélgetéstől

Aleksandar Vučić, Szerbia államfője a legutóbbi televíziós szereplése során bejelentette, hogy a héten, szerdán vagy csütörtökön telefonon tárgyal Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével, és beszélgetésük témája az ország földgázellátása lesz.
A Pink televízión tett vendégszereplésekor az államfő kiemelte, pozitívan áll ehhez a beszélgetéshez, ami a földgáz-megállapodást illeti.
– Három fontos eleme van a megállapodásnak: a mennyiség, az ár és az ellátás biztonsága. Ez pedig nemcsak Oroszországtól függ, hanem Bulgáriától is – hangsúlyozta Vučić (Oroszország ugyanis megszakította Bulgária felé a földgáz szállítását, miközben Szerbia ugyanazon a vezetéken kapja az orosz energiahordozót – a szerz. megj.).
Reagálva Kurt Walkernak, a NATO amerikai volt nagykövetének a kijelentésére, miszerint az ukrán megszállás után Belgrádnak be kellene látnia, hogy Oroszország „veszélyes barát”, Vučić kiemelte, nem hisz a nagy barátságokban, csak az érdekekben.
– Henry Kissinger mondta egyszer, hogy csak egy veszélyesebb dolog van annál, hogy valaki Amerika ellenségévé válik, az, ha valaki a barátja lesz. Én nem értek egyet ezzel, tiszteletben tartom barátságunkat az USA-val. Kis állam vagyunk, nem akarunk ellenséget a nagyhatalmak között.
Mi az országunkat megóvjuk, ők pedig tegyenek, amit akarnak az érdekeikkel – hangsúlyozta Vučić.