2024. április 19., péntek

Magyarország és Szerbia számíthat egymásra

Aleksandar Vučić és Orbán Viktor megnyitották az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást

Cikkünkhöz képgaléria tartozik, amely ITT tekinthető meg!

Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton megnyitották a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást. A térség legrangosabb agrárrendezvényén május 27-ig 1100 kiállító mutatkozik be 21 országból. A kiállítás partnerországa az idén Magyarország, főszponzora az Al Dahra kompánia.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi megnyitóbeszédében kifejtette:

– Köszöntöm a kiállítókat és a szerb politika helyi vezetőit. Normális körülmények között Vučić elnök és én mézesheteinket kellene, hogy éljük, hiszen mindketten megnyertük a választásokat és ilyenkor gondtalan pihenés jár az embernek. Sajnos ezek a mézeshetek nem úgy néznek ki, ahogy kellenének, hiszen mindenki látja a vágtató inflációt, növekvő árakat, fenyegető éhínséget, és a katonai összecsapásokat Ukrajna területén. Jó hír azonban, hogy a Vučić elnökkel folytatott tárgyalásokon megegyeztünk abban, hogy ha az élelmiszer- és földgázellátásban gondok jelentkeznének, akkor Magyarország számíthat Szerbiára, és fordítva, ha itt Szerbiában jelentkeznek nehézségek, akkor Szerbia számíthat Magyarországra. Mindkét ország erős mezőgazdaság tekintetében, és európai szinten jelentős mezőgazdasági tartalékkal rendelkezik. Kedves elnök úr, nektek azért nehéz, mert nem vagytok tagjai az Európai Uniónak, nekünk meg azért, mert tagjai vagyunk. Nehéz okosnak lenni, de akárhogy is alakul a helyzet, egy dolog biztos: a két ország számíthat egymásra. Egyeztetjük álláspontjainkat és közösen képviseljük érdekeinket, nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi fórumokon is.

– Ha jól látom a számokat, a szerb–magyar gazdasági együttműködés még soha nem volt ilyen sikeres, mint most. Magyarország várja a szerb befektetőket és kereskedőket. Az elnök úr megtisztelt azzal, hogy meghívott a Budapest–Belgrád vasútvonal első szakaszának az átadására. Most az Ukrajnán át vezető szállítás teljesen bizonytalanná vált, ezért felértékelődött ez a vasútvonal, amelyen a görög kikötőkből Európa felé lehet majd szállítani az árut – hangoztatta Orbán Viktor.

– Fontos kiállítás ez számunkra. Fellapoztam a régi történelemkönyveket, és láttam, hogy 1923-ban élt itt Újvidéken egy Hajós Gyula nevű vállalkozó, aki ponyva, kötél és zsák gyártására szakosított üzemet vezetett. Ő javasolta, hogy a vásár lépjen ki a helyi keretek közül nemzetközi dimenzióba, így hát nekünk, magyaroknak is van közünk az ötletgazdához.

– A 2020-as és 2021-es évek hősei az orvosok és ápolónők voltak, és ha jól értékelem a helyzetet, akkor az idei és jövő év hősei a mezőgazdászok lesznek, akiknek nagyon nehéz körülmények között kell gazdálkodniuk, és tőlük függ, lesz-e kenyér az asztalon – fejtette ki a magyar miniszterelnök.

Aleksandar Vučić szerb államfő kihangsúlyozta:

– A két ország gazdasági együttműködésében jelentős eredményeket értünk el. Hét évvel ezelőtt Magyarország még a hetedik helyen állt az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem értéke tekintetében, ma pedig a második helyen, 200 millió euró értékű a kétoldalú élelmiszer-forgalom. Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindig kitart Szerbia mellett, amikor nehéz, ezért mondok neki hálát, és ezt Szerbia polgárainak nem szabad elfelejteniük. Egyik példa erre, hogy amikor megkérdeztem a miniszterelnök úrtól, hogy tárolhat-e magyarországi tárolókban földgázt Szerbia, mert mi nem rendelkezünk elegendő ilyen kapacitással, gondolkodás nélkül azonnal igennel válaszolt.

– Az, hogy Magyarország a kiállítás partnerországa – nem véletlen. Gondolom, hogy a mezőgazdasági együttműködésünk tekintetében még számos kihasználatlan lehetőség rejlik – mondta a szerb államfő.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Vučić és Orbán a megnyitás után körbejárták a standokat. A kiállítás első napján a látogatottság a régi, pandémia előtti szinten volt. Ezt a szabadtéri standok melletti és közötti utakon lehetett tapasztalni, ahol nagy volt a tumultus, különösen déltájt, meg egy óra körül. Lehet, hogy részben éppen a gazdag nyereményjátéknak köszönhetően magas a látogatók száma. Az igaz, hogy a belépőjegyek ára nem változott, de a hazai körülményekhez viszonyítva mégsem olcsó: 600 dinárba kerül, a csoportos jegy 400 dinár.