2024. március 28., csütörtök

Beethoven-maraton a béke jegyében

A komolyzene világában is egyedülállónak számító koncertet tartanak június 26-án, Beethoven maraton címmel.

Az esemény során alkalmunk lesz hallani Beethovennek mind a kilenc szimfóniáját, a Belgrádi és a Dortmundi Filharmonikusok több mint kétszáz előadóművésze fogja eljátszani ezeket. A karmester Gabriel Feltz lesz, aki egyben a Beethoven-maraton rendezvényének eszmei szerzője is. Az eseményt a Pozsonyi Filharmonikusok kórusa, valamint négy Hollandiából, Ausztriából és az Egyesült Államokból érkező szólista fogja emelkedettebbé tenni.

A Belgrádi és a Dortmundi Filharmonikusok a tervek szerint Beethoven nyolc szimfóniáját fogják előadni a város első koncerttermében, mégpedig a következő beosztás szerint: az említett napon 10 órakor az 1. és a 2. számú szimfóniát játssza el a Dortmundi Filharmonikusok Zenekara, majd 12.30-kor a Belgrádi Filharmonikusok előadásában a 3. és a 4. számú szimfóniát élvezhetjük. 15 órai kezdettel ismét a Dortmundi Filharmonikusok előadásában az 5. és a 6. szimfóniát hallgathatjuk meg, majd végezetül 17.30-kor a 7. és a 8. szimfónia kerül műsorra a Belgrádi Filharmonikusok tolmácsolásában.

A Beethoven-maraton jelképesen 20.22-kor fogja elérni csúcspontját, amikor is a szabad ég alatt játsszák majd Európa tiszteletére a 9. szimfóniát, vagyis ismertebb nevén az Örömódát. Beethoven zeneművei és különösen a Friedrich Schiller német költő szövegére komponált Örömóda az emberiség egységét szimbolizálja. Az Európai Unió himnuszaként összekapcsolja az ókontinens népeit. A világhírű német zeneszerző művei a békét, de az egységet is szimbolizálják, ugyanis a történelemben először „erősítettek” meg egy szimfóniát szólistákkal és kórussal is. A Beethoven-maraton a Béke Vára című programelképzelés részét képezi az Európa Kulturális Fővárosa cím keretein belül és a béke kultúráját hirdeti fő üzeneteként.

Belépőjegyek mindegyik koncertre külön-külön igényelhetők a gigstix.com oldalán és elárusítóhelyein. Egy koncertre az első száz belépőjegy darabját 1700 dinárért kínálják, míg a 3+1 csomag (egy ingyenjegy jár a három megvásárolt jegy után), mindegyik koncertre külön-külön érvényes.