2024. április 25., csütörtök

Gyakori a szexuális zsarolás

Újvidéken járt az Európa Tanács emberkereskedelem ellen küzdő szakértői csoportja

Szerbiai tartózkodásának ideje alatt Újvidékre is ellátogatott az Európa Tanács emberkereskedelem ellen küzdő szakértői csoportja, találkoztak az Újvidéki Emberkereskedelem Ellen Küzdő Csapattal.

Az Újvidéken foganatosított, emberkereskedelem elleni akciók az utóbbi időben sikeresek voltak, a régióban elismerést nyertek, és példaként szolgálnak másoknak.

Az Európa Tanács küldöttsége kilenc intézmény és szervezet képviselőiből áll, ők az emberkereskedelem megelőzésével, valamint az áldozatok védelmével foglalkoznak. Az újvidéki emberkereskedelem ellen küzdő csapatban a rendőrség, a bíróság, az egészségházak, az iskolák, a városi tanács és a Vöröskereszt képviselői dolgoznak.

Stanko Ljubičić, az újvidéki polgármester helyettese elmondta, nagyon sokat jelent számukra az, hogy az Európa Tanács szakértői ellátogattak a székvárosba, és hogy találkoztak az itteni szakemberekkel.

– A szerbiai törvények lehetővé teszik azt, hogy az önkormányzatok bekapcsolódjanak az emberkereskedelem megelőzésébe, azért dolgozunk közösen a megelőzésen, mert együtt sokkal jelentősebb eredményeket érhetünk el. Felelősséggel tartozunk az áldozatok iránt, segítenünk kell rajtuk, de talán még fontosabb a megelőzés, ezért kell folyamatosan dolgoznunk közösen a lakosság tájékoztatásán – hangsúlyozta Ljubičić.

Nenad Drašković, a városi tanács szociális és gyermekvédelmi megbízottjának a helyettese elmondta, nagyon sok megelőző akciót tartanak különféle rendezvények, előadások, gyakorlatok formájában.

– Csapatunk számos csoportos aktivitást szervezett már a fiatalok számára, amelyeknek az volt a célja, hogy az emberkereskedelem elleni harcban megelőző hatása legyen. A legutóbbi adatok szerint az emberkereskedelem szférájában a szexuális zsarolás, kihasználás a leggyakoribb, 2021-ben 14 áldozatot azonosítottunk, az idén pedig már négyet, ők mind nők. Az embereknek nagyon vigyázniuk kell, mert ha olyan munkakínálatokat kapnak, amelyek irreálisan jók, kedvezők, akkor alaposan le kell ellenőrizni a munkaadó adatait, mert leggyakrabban így csalják lépre a legtöbb áldozatot – magyarázta Drašković.