2024. április 20., szombat

Apró-dísznövényeket a kertekbe!

Virágtermesztés vállalkozás szintjén

A topolyai piac rendszeres üde színfoltja a topolyai Apró Dísznövénykertészet eladóhelye, ahol örökzöldeket, sziklakerti növényeket, éppen most pompázó szezonjellegű egynyári virágokat kínálnak. Etelka, aki végzettsége szerint kertészmérnök, valamint férje, József elmondták, hogy 25 évvel ezelőtt a délszláv polgárháború idején valójában kényszerből kezdtek el virágokkal foglalkozni. A családban mégis van, pontosabban volt ennek egy kisebb hagyománya. Etelka nagymamája ugyanis Verbászon termelt virágokat, és rendszeresen árulta őket a piacon.

A házaspár hozzátette, hogy korábban intenzívebben foglalkoztak ezzel a tevékenységgel, és a hét minden napján a környék valamelyik piacán kínálták portékájukat. Ma viszont már csak a topolyai piacon és a különféle rendezvényeken, illetve a zentai vásárban vannak jelen rendszeresen. József úgy fogalmazott, hogy lassan nyugdíjas tempóra váltanak. Abban még bíznak azonban, hogy a lányuk, aki most végzi el a kertészeti egyetemet, talán átveszi a vállalkozást. Ez azt jelentené, hogy a következő generáció „kitúrná” őket a munkából – mondta tréfásan a férj. Arra a tényre is rámutattak, hogy a fiataljainkat nagyon csábítják külföldre is a különböző ajánlatok. Németországban és Angliában is élnek már a rokonaik közül többen is. Az Apró házaspár véleménye szerint azonban itthon is tisztességesen és becsületesen, illetve jól meg lehet élni egy kis szorgalommal és persze találékonysággal a dísznövénykertészetből. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy nagyon sok a munka a virágokkal és az ágyásokkal. Ezt a fajta tevékenységet nem lehet összehasonlítani az olyan feladatkörökkel, ahol a nap egy bizonyos órájában lejár a munkaidő, és utána az embernek már semmi gondja nincs, csak a „távirányítót nyomkodni”. Itt valójában a nap 24 órájában akad vagy lenne teendő. Főleg az utóbbi időben, mert sajnos az a helyzet, hogy a virágkertészettel járó idényjellegű munkákra szinte már lehetetlen munkaerőt, megbízható segítséget találni. Ez azzal jár, hogy mindent maguknak kell megcsinálni.

Az Apró házaspár elárulta, hogy éltek a Prosperitati Alapítvány által kínált pályázati lehetőséggel, és annak köszönhetően fejlesztették is a kertészetüket. Ugyanakkor azért nincsenek nagyratörő és elérhetetlen terveik. József szerint az utóbbi időszak eseményei is azt bizonyítják, hogy nem minden a fejlődésben van. Véleménye szerint a nyugalom és a biztonság bizonyos helyzetekben sokkal többet ér. A társadalmunkat érintő különböző folyamatok, mint például a konjunktúrahelyzet, avagy a társadalmi helyzet gazdasági mutatókra gyakorolt hatása, illetve a járványhelyzet a virágpiacon is tükröződik.

– A járvány idején az emberek mintha veszítettek volna a szép iránti igényükből is – mutatott rá József, aki arról is beszámolt feleségével, hogy most még a muskátlifélék, petúniák a keresettek, júniusban a vízinövények iránt nő meg az érdeklődés, de utána is minden hónapban van valamilyen dísznövény iránt kereslet, egészen karácsonyig.