2024. március 29., péntek

Ha nyár, akkor táborok

A Kátai-tanya várja vendégeit, új ebédlő épül a turisztikai komplexumban

A kishegyesi Kátai-tanya népszerű kirándulóhelynek számít az itthoni és a külföldi vendégek számára egyaránt. A tavasztól őszig tartó szezon alatt számos tábornak biztosít helyszínt, amelyekben rengeteg gyermek megfordul. Kátai Annamária, a tanya koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy ők is szerveznek táborokat, és számos más egyesület is náluk tartja nyári táborait.

– A „szezon” idén is a szabadegyetemmel kezdődik, majd a nyár folyamán a Szép Szó tábornak is helyszínt adunk, valamint lesznek mások által szervezett programok is, így az újvidéki Cirkusz Iskola nyári iskolája, nyelviskolatáborok és vallási tematikájú találkozók. A saját szervezésű táboraink egyike július 11-étől 16-áig tart, és a létszáma már betelt. Ez kukta-, kendama-, kézműves-, jóga- és játéktábor lesz. A második táborunk augusztus 1-jétől 6-áig tart, és lókedvelőket várunk, ismét kendamaügyeskedőket, kis környezetvédőket, a játék-, valamint mozgástábor iránt érdeklődőket. Ezekre a programokra még vannak szabad helyek, így várjuk a jelentkezőket – számolt be a koordinátor, majd arról is szólt, hogy a korábbi években a járványhelyzet miatt sok tervük elmaradt, de az idén már minden visszaállt a régi kerékvágásba, illetve a múlt évben elmaradt terveiket igyekeznek pótolni.

Kátai Annamária, a Kátai-tanya koordinátora (Lakatos János felvétele)

Kátai Annamária, a Kátai-tanya koordinátora (Lakatos János felvétele)

– A Határtalanul program is újra beindult, így érkeznek gyerekek Magyarországról, akik Vajdaság nevezetességei iránt érdeklődnek, és nálunk szállnak meg félpanziós ellátással. Illetve az egynapos kirándulások iránt is nagy az érdeklődés, valamint az erdei iskolába is több csoport érkezik Újvidékről és Belgrádból a tavasz folyamán – mondta el Kátai Annamária, aki szólt arról is, hogy a Kátai-tanya folyamatosan fejlődik, évről évre bővül valamilyen újdonsággal.

– A kapacitásaink bővítésére volt a legnagyobb szükség, úgyhogy egy már meglévő alapot kezdtünk el bővíteni. Egy új, kb. 150–180 fő fogadására alkalmas ebédlő épül, illetve 50–60 fős vendégrész. A Nemzetpolitikai Államtitkárság tette lehetővé a tanya ezen részének a fejlesztését. Az új komplexum hőszigeteléséhez, festéséhez, illetve a toronyrész válaszfalainak az elkészítéséhez szükséges anyagi feltételeket is ők biztosították. A tartományi idegenforgalmi titkárságnál pedig még az ősz folyamán pályáztunk, és ennek köszönhetően az ajtókat és az ablakokat sikerült megvásárolnunk – számolt be végül Kátai Annamária.