2022. július 4., hétfő

Alkotni jó

A Szenttamáson tartott műhelymunkába a gyermekek is bekapcsolódtak

Megtartotta idei első műhelymunkáját a szenttamási Kézimunka Kedvelők Egyesülete. A hittanteremben sorra kerülő eseményre hét településről érkeztek kézimunkázó csoportok, a délelőtti foglalkozásokat követően pedig közös ebéd és tapasztalatcserére volt.

Füstös Erzsébet, a szenttamási egyesület elnöke elmondta, az idei évre két műhelymunkát terveztek, a másodikat szeptemberben tartanák meg.

− Több témakörben dolgozunk, így különböző formájú tűpárnák, kisüvegekből mécsesek készülnek, de vannak különböző kirajzolt minták, többen pedig a dekupázs technikát választották. A mai találkozó lényege az, hogy barátkozzunk, társalogjunk, és a gyerekeket is bevonjuk a munkába, hiszen alkotni jó – mondta Füstös Erzsébet.

Tiszakálmánfalváról két felnőtt és három gyermek érkezett a szombati műhelymunkára.

− A gyerekeket most hoztuk magunkkal először, ők mágneses papírmunkát készítenek és üvegre festenek, mi felnőttek pedig igen ötletes, dísztök formájú tűpárnákkal dolgozunk. Nálunk júniusban esedékes hasonló háromnapos műhelymunka – mondta Mátyás Ágnes, az Árvácska kézimunkacsoport vezetője.
Galbács Éva, a Törökbecséről érkezett vendégek vezetője elmondta, a Bokréta kézimunkacsoport jövőre ünnepeli fennállásának 20. évfordulóját.

− Alkalmi és hagyományos kézimunkával foglalkozunk. Nagyon szívesen teszünk eleget a műhelymunkákra szóló meghívásoknak, mert mindig valami újat tanulunk. Van aki horgolással foglalkozik, a többiek pedig kötéssel és hímzéssel, jelenleg éppen a dekupázs technikát tanuljuk – mondta Galbács Éva.
Fridrik Júlia, a 10 évvel ezelőtt alakult kishegyesi Dália kézimunkacsoport vezetője elmondta, mindenféle kézimunkával foglalkozik, és nagy odafigyeléssel kísérik az új technikákat is.

− Jelenleg éppen gyertyatartó kisüvegeket díszítünk, amit eddig soha nem csináltunk. Bárhova megyünk, mindenhol vannak újdonságok, amelyeket jó kipróbálni. Külön foglalkozunk a gyerekekkel is, számunkra kisebb műhelymunkákat szervezünk – mondta a kishegyesi csoport vezetője.
A helyszínen megtudtuk azt is, hogy a műhelymunka végén a gyerekek Kiss Éva nyugdíjas könyvtáros kíséretében megtekintették a Gion Nándor Emlékházat.