2024. április 25., csütörtök

A szúnyogcsípés kezelése

Legyen szó esti sétáról, sütögetésről vagy játékról a szabadban, a jókedvünk hamar elszáll, amikor megjelennek a szúnyogok. A szúnyogcsípés nemcsak bosszantó, hanem roppant kellemetlen is. Az érzékenyeknél az aprócska csípés súlyos allergiás reakciót is kiválthat, ez komolyabb problémát okozhat. A csípések esetében is a megelőzés a legfontosabb, ezt viszont hosszú távon elég nehéz kivitelezni. Nehéz mindig minden helyzetben résen lenni, ezért összegyűjtöttünk néhány praktikát a viszketés gyors enyhítésére és a csípés hatékony kezelésére.

A szúnyogok általában hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, ezekben a napszakokban érdemes elkerülni a mocsaras, vízközeli helyeket. Az állóvíz a fő lelőhelyük, de meghúzódhatnak az ereszcsatornákban, medencékben, virágcserepekben, a tartályokban, az itatókban, vagyis gyakorlatilag bárhol, ahol kedvező feltételeket találnak a szaporodáshoz.

A csípések szempontjából a hím egyedek ártalmatlanok, a véredényeinket a nőstények támadják. A köztudatban többféle tévhit kering arról, hogy kit és miért kedvelnek jobban a szúnyogok. Tudományos módszerekkel azt bizonyították, hogy a bőrünkün élő baktériumok, a szén-dioxid-kibocsátásunk és a vércsoportunk is közrejátszhat abban, hogy milyen mértékben válunk a szúnyogok áldozataivá.

IMMUNVÁLASZ A SZÚNYOGCSÍPÉSRE IS

A csípés helyén jelentkező bőrpír és duzzanat nem más, mint immunrendszerünk reakciója a szúnyogok nyálában található fehérjére. Minden szervezet másként reagál a csípésre, a szerencsésebbek megússzák egy kis dudorral, enyhe bőrpírral és viszketéssel, a szúnyogcsípés viszont egyre gyakrabban vált ki heves reakciót. Ilyenkor teljesen megduzzad a megcsípett felület, feszülő, égető és viszkető érzéssel párosul. Allergiás tünet a kiterjedt piros bőrfelület, csalánkiütés vagy anafilaxia (ritka, életveszélyes állapot, ami zihálással, a torok bedagadásával jár). Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. A gyerekek védelme különös figyelmet igényel. A legkisebbek általában érzékenyebbek, és náluk könnyebben jelentkezhet allergiás reakció.

MIT KÍNÁL A TERMÉSZET A KELLEMETLEN ÉRZÉS ELLEN?

A legfonosab, hogy ne vakarjuk a csípés helyét, mivel így könnyen kisebesedhet, elfertőződhet és heges maradhat. A viszketés enyhítésére és a duzzanat csökkentésére gyors segítségként bevethető hideg, jeges borogatás, ez egyfajta érzéstelenítőként szolgál, de a nedves törlőkendő vagy lehetőség szerint hűsítő fürdő is elviselhetőbbé teheti a kellemetlen érzést.

Az aloe vera leveléből kinyert nedv vagy az aloe verát tartalmazó készítmények is gyors segítséget nyújthatnak, hiszen a gél kellően nyugtatja a bőrt, jótékony hatást fejt ki a bőrirritáció és enyhe bőrgyulladás esetén. Számos kész termék található a gyógyszertárak polcain, amelyek aloékivonatot tartalmaznak.

Egy másik természetes módszer az antibakteriális hatású teafaolaj alkalmazása. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag külsőleg szabad használni, hiszen szájon át alkalmazva erősen mérgező hatású. A teafaolajat tartalmazó krémeken kívül maga az illóolaj is felhasználható, figyeljünk viszont arra, hogy koncentrált, vagyis hígítatlan formában ne érintkezzen a bőrünkkel! Keverjünk néhány cseppet valamilyen növényi olajba (pl. mandula-, napraforgó- vagy olívaolajba), így vigyük fel az érintett felületre! Az első alkalmazás előtt csak kis bőrfelületet kenjünk be teafakészítménnyel, az allergiára hajlamosaknál ugyanis gyakran jelentkezhet bőrpír és irritáció a kezelt felületen!

MI LEHET MÉG EGY GYÓGYSZERÉSZ TARSOLYÁBAN?

Érdemes a táskában tartani valamilyen antihisztamin-alapú, kifejezetten külsőleg, csípésekre alkalmazható készítményt. Ezek a krémek vagy gélek csökkentik a viszketést és a duzzanat kialakulását az érintett felületen, enyhítik a bőrpírt és az irritációt, valamint enyhe érzéstelenítő hatásuk is van. A cink-oxid-tartalmú krémek szárító hatásúak, az allantoin viszont nyugtatja a bőrt, és a felhám regenerációját is elősegíti. A regenerációból az E-vitamin is kiveszi a részét, csökkenti az irritációt, ápol és hidratál.